A számítógépe előtt feküdt élettelenül az a 12 éves kisfiú, akinek a bekapcsolt monitorján már csak egy visszaszámláló pörgött Chilei otthonában. A kiskamasz vélhetően részt vett egy furcsa TikTok öngyilkossági kihívásban. A helyi hatóságok még nyomoznak az ügyben.

Az internethasználat egyik „sötét bugyra”a cyberbullying, magyarul internetes zaklatás. Ez különösen veszélyes a gyerekekre, akik napjainkban egyre több időt töltenek a közösségi oldalakon, azonban nincsenek felkészítve az internetes veszélyekre. Ennek következménye, hogy éppen közülük kerülnek ki legnagyobb számban az „öngyilkos kihívások” áldozatai.

A feladatok egyre durvábbak

Ezek a „játszmák” úgy működnek, hogy egy kitalált, félelmetes internetes karakter, egy több kihívásból álló feladatsor teljesítésére kéri a követőit. A kamaszok észre sem veszik, de a feladatok egyre durvulnak, az utolsó megmérettetés pedig akár a kihívást teljesíteni vágyók öngyilkosságához vagy öncsonkításhoz is vezethet. Ez történt egy 11 éves olasz kisfiúval is, aki idén októberben lakásuk erkélyéről ugrott a mélybe, búcsúüzenetében meghagyva, hogy teljesítenie kellett ezt a feladatot.

Fotó: GettyImages

A médiahatás kutatása vonzó kihívás

Sajnos ezek az internetes játszmák nagyon könnyen terjednek, és a valótlan fenyegetés is valóságosnak tűnhet egy titkos profiltól.

A leginkább érintettek a kiskamaszok, mert az ő köreikben a leggyakoribb az a jelenség, hogy miközben kikerülnek a szülői felügyelet alól, bekerülnek az internetes közösségbe, és ez hamis biztonságérzetet alakít ki bennükmondta el a Metropolnak Hal Melinda pszichológus. Bár kompetensen használják az internetet, nincsenek tisztában annak veszélyeivel. A médiahatás kutatása óriási kihívás számukra, egy 10 év körüli gyermeket egy életre traumatizálhat egy felugró ablak, vagy egy váratlan üzenet.

Magukban keresik a hibát

Meglepő adat, hogy a fiatalkorúak egyharmadát érte már internetes zaklatás saját bevallásuk szerint derül ki az UNICEF és a Telenor nem reprezentatív kutatásából. Az internetes zaklatástól stresszes állapotba kerülnek a tinik.

A feszültség hosszútávon egészségkárosító hatású, mentális, pszichés betegségekkel és valódi fizikai tünetekkel is járhat. A kiskamaszok önkárosító magatartással próbálhatnak meg átlendülni a nehézségeken, magukban keresve a hibát.” – ismertetik az UNICEF Magyarország hivatalos oldalán. Ezek a tünetek hasonlóak, mint az öngyilkos kihívások okozta következmények. – A technikai fejlődést nem tudjuk megállítani, az elzárás az internettől, vagy az okos telefontól pedig csak feldühíti és hergeli a fiatalokat, hiszen így elszakadnak a közösségüktől, gyakorlatilag bezárva érzik magukat. Ha a szülők olyan bizalmas viszonyban vannak a gyerekkel, amelyben nyíltan meg lehet beszélni, ha rábukkan egy veszélyes kihívásra, akkor könnyedén kezelhető a helyzet. Ha a szülő arra utaló jelet észlel gyerekén, vagy olyan kedélyváltozást tapasztal rajta, ami előtte nem volt rá jellemző, akkor egyértelműen el kell kezdeni keresni az okokat a kommunikáción keresztül – tanácsolta Hal Melinda.

Figyelem! A gyerekek már jobban értenek hozzá

Nehéz helyzetben vannak a szülők, amikor megpróbálják felügyelni a gyermekük internethasználatát, vagy legalább eligazodni abban a témában, hogy milyen tartalmakkal találkozhat a kiskamasz a weben. – A 12 éves kisfiam már ebben az online világban nőtt fel – árulta el lapuknak az óvónőként dolgozó Anita. – Sokkal jobban ért a számítógépekhez is, mint mi, így nehéz ellenőrizni, hogy milyen tartalmakat keres, vagy használ, mert bármit el tud rejteni előlünk.

Fokozatos a beetetés

A kiskamaszok sok mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy csoport tagjaivá válhassanak. Eleinte egyszerűbb feladatokat kapnak, és nem tudják, hogy a végső lépés az öngyilkosság. A végén, ha eljutnak a legkeményebb próbáig, de hezitálnak, akkor akár meg is fenyegetik őket: ha nem teljesítik a kérést, családjukat bántódás éri.

A legfélelmetesebbek

Kék Bálna – A Kék bálna 2017-től közel 130 tinédzser halálát okozhatta, de bizonyított esetről nem tudunk. Egy bizonyos hashtag használata után érkezett az 50 feladatból álló, napról napra egyre extrémebb feladatsor.

Momo – Két évvel ezelőtt egy 15 éves magyar tinilány is meghalt a Momo nevű netes öngyilkos kihívás miatt. A horrorlény utasításait követte ukrán barátnőjével együtt. A torz arcú figura a WhatsAppon vagy a Facebookon küldte a feladatokat.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!