Zenével ünnepelik a magyar könnyűzenét, mert „Él a zene!”





Ma üzletekben, hipermarketekben és szállodákban szól kizárólag magyar zene. A kezdeményezés mellett beszámolunk a nap egyéb fontosabb eseményeiről is, így a Katinka című filmről is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.12.
ez lesz ma

30 fokkal jönnek a fagyosszentek

Úgy tűnik, idén elmaradnak a májusi fagyok, Szervác, Pongrác, Bonifác ugyanis a hideg helyett kora nyárias időt hoz, a csúcsérték pedig akár több mint 5 fokkal is magasabb lehet az ilyenkor megszokottnál. Mára még melegebb levegőt hoz hazánk fölé a kissé élénkülő DNY-i szél. Sok lesz a napsütés, a hőmérséklet pedig délután meghaladhatja a 30 fokot is. A délután második felében azonban néhol zápor, zivatar is várható.

Brutál meleg lesz ma – Fotó: Shutterstock

Él a zene!

Ma mintegy ezer üzletben, hipermarketben és szállodában szól kizárólag magyar zene. Az Él a zene! kezdeményezés célja, hogy a magyar könnyűzene napjává váljon, és előtérbe helyezze a magyar szerzőket, előadókat és dalokat. A csatlakozók többsége vállalta, hogy csak magyar zenét játszik, vagy megduplázza a magyar arányt. A kezdeményezés öteletgazdája Nagy Szabolcs.

A Metropolnak ezt mondta az ötletgazda, Nagy Szabolcs

A rendezvény fogadtatása kapcsán a főszervező elmondta:

Több csatornán érnek impulzusok. Örömteli, hogy közel 1000 üzletben szól a magyar zene, és az is, hogy sok zeneipari szereplő részt vesz a megvalósításban. Múlt hétfőn hirdettük meg az Él a zenét, és a már meglévő rádiós partnerekhez átlagosan napi két adó csatlakozott, köztük három erdélyi. Az ötlet szerencsére a Nemzeti Kulturális Alapnál és az Öröm a Zenénél is meghallgatásra lelt, és rögtön az elején támogatta mindkét szervezet. De hogy milyen lesz a hallgatók, vásárlók fogadtatása, az majd csak az eseményt követően derül ki.

Nagy Szabolcs a tavaly decemberben megszületett és most megvalósuló kezdeményezésről elárulta, hogy két szempont vezérelte az időpont kiválasztásánál:

„Egyrészt: kellő távolságban legyen a választásoktól, hogy ne legyen politikai felhangja az ügynek. Másrészt kizárásos alapon: a Wikipédia szerint szinte mindennap van valamilyen fontos évforduló, világnap, és egyikre sem szerettem volna rászervezni.”

Az ötletgazda kérdésünkre elárulta azt is, lesz-e folytatás:

„Amikor belevágtam, nem zártam ki, de nem is gondolkodtam folytatásban. Úgy voltam vele, hogy lássuk, mi az, ami kihozható belőle 2022. május 12-én.”

Ők népszerűsítik nagykövetként a rendezvényt

– Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company énekese, gitárosa

– Harcsa Veronika énekesnő, dalszerző

– Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekesnője

– Tariska Szabolcs szövegíró

Az Él a zene! célja, hogy a magyar könnyűzene napjává váljon május 12. – Fotó: Nagy Szabolcs

További korlátozások az M3-as metró felújítása miatt

Útszűkületek, időszakos sávlezárások, forgalomterelések lesznek mától több ütemben június 18-ig a Váci út – Petneházy utca, Váci út – Róbert Károly körút és Üllői út – Szentkirályi utca csomópontokban:

– az Üllői út irányában buszsávot alakítanak ki, de a közforgalom számára a Baross utca felé továbbra is megmarad a megszokott egyirányúsítás.

– kiépítik a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat

– a metrópótlást a Göncz Árpád városközpont – Kálvin tér útvonalra helyezik át

– mindkét oldalon megszűnik a parkolás a Szentkirályi utcában, az Üllői út és Baross utca közötti szakaszon

Újabb korlátozások az M3 felújítása miatt – Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Jön a nyugdíj

A május havi nyugdíjakat ma utalja a Magyar Államkincstár. A posta is megkezdi az ellátás kifizetését, a következő 12 munkanapon viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat.

Ma is lesz érettségi

Biológiából, társadalomismeretből közép- és felső, míg közigazgatási ismeretekből emelt szinten adnak számot tudásukról ma az érettségizők.

Budapest, 2022. május 2.
Országszerte tartanak az írásbeli érettségi vizsgák – MTI/Bruzák Noémi

Korlátozottan elérhető a felvi.hu

Technikai okok miatt ma a felvételi ügyekben segítséget kérők csak telefonon és e-mailben tudják elérni az ügyfélszolgálati irodát, a személyes ügyintézés nem lehetséges.

Ápolók nemzetközi napja és az ápolónők világnapja

A békeidőben is „frontvonalban” lévőket, az ápolókat ünnepeljük ma arra emlékezve, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a szakmát hivatássá tette. Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817–1857), hazánk első országos főápolónője volt, aki ápolói hivatásáról azt mondta:

„Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.”

Az ápolók napját ünnepeljük – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Katinka” a mozikban

Ma van a premierje a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszónő, Hosszú Katinka életútját bemutató különleges filmnek. Az úszónőért, aki az első olyan versenyző volt, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban és legjobb a világon, azóta is egy ország szurkol. Ám a film nemcsak az elképesztően sikeres úszót mutatja be, hanem egy fiatal nőt is, aki megküzdött azzal, hogy Iron Lady lett, és megmutat mindent, a nagy sporteseményektől az apró hétköznapi pillanatokig, hiszen a stáb két éven át mindenhova követte Hosszú Katinkát.

Mától vetítik a mozik a Katinka című filmet – Fotó: InterCom

Itt a II. Országos Tizenegyesrúgó Bajnokság

Király Gáborral, Kabát Péterrel, Curtisszel és számos más ismert emberrel indul ma 14 órától a II. Országos Tizenegyesrúgó Bajnokság a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, ahová színes programokkal várják az érdeklődőket.

Elindul az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokság – ZTE Zalaegerszeg Foto Nemzeti Sport - Szabó Miklós A képen: Ryan Mmaee

 

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!

 





Ezeket olvastad már?
Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás