A szakember kérte, hogy azok a nyugdíjasok, akik szeretnének regisztrálni a védőoltásra, töltsék ki a Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztató levelének mellékleteként kézbesített regisztrációs adatlapot, és küldjék azt vissza az ingyenes válaszborítékban.

A kézbesítés a fővárosban kezdődik, de év végéig várhatóan minden nyugdíjas meg fogja kapni a levelet. A tömeges védőoltás várhatóan 2021 elején kezdődhet – tette hozzá Galgóczi Ágnes.

Kitért arra, hogy a vakcinainfo.gov.hu internetes felületen is már sokan regisztráltak. Megerősítette, ez a felület nem kötelez senkit semmire, itt csak az igényt jelezhetik azok, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus ellen.

A szakember szerint az esetszámok csökkenése nagyon biztató, azonban a védelmi intézkedéseket és higiéniás rendszabályokat továbbra is be kell tartani.

Elmondta: az elmúlt napon újabb 5415 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, kórházban 7869 embert ápolnak, lélegeztetőgépre 645-en szorulnak. Elhunyt 171, többségében idős, krónikus beteg.

Galgóczi Ágnes beszámolt arról is, hogy az elmúlt tizenöt napban a legtöbb új esetet Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és a főváros XI. kerületében regisztrálták.

Az osztályvezető kitért arra: a járvány és az ezzel járó korlátozó intézkedések az idősekre is nagy terhet rónak. Arra kért mindenkit, használja ki az internet adta lehetőségeket a családtagjával való kapcsolattartás során, a személyes találkozások inkább a szabadban történjenek a megfelelő távolságtartás betartásával.

Szerdán 246-szor intézkedtek szabálytalan maszkviselés miatt

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 246 emberrel szemben intézkedtek szerdán – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Gál Kristóf azt mondta, hogy a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 12 265 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A rendőrök szerdán 221 esetben azért léptek fel, mert közterületen, nyilvános helyen nem tartották be a maszkviselési kötelezettséget. Közülük 38 embert figyelmeztettek, 89 helyszíni bírságot szabtak ki, 93 esetben szabálysértési feljelentést tettek – ismertette.

Hozzátette: szerdán a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken nyolc, üzletekben és bevásárlóközpontokban 17 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.