Csütörtökre 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett. A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. Az aktív fertőzöttek 21%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen.

Nem változnak a szabályok

A kormány az eddigi intézkedéseket tartja fenn – erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az egyetemisták teljes védőfelszerelésben tesztelnek

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár cáfolta, hogy az egyetemistáknak nem lenne megfelelő védőfelszerelésük: maszk, kesztyű, védőköpeny is rendelkezésükre áll. Szálláslehetőséget és étkeztetést is biztosít a kormány. A tesztelésben 2000 egyetemi hallgató vesz részt, továbbá még számos egészségügyben dolgozó, vidéken védőnők segítenek a tesztelésben.

A kezdeti tapasztalatok pozitívak a tesztelést illetően

Az intézményi dolgozóknak megnyugvást jelent a tesztelés, a nevelési és oktatási intézményekben bárki élhet a tesztelés lehetőségével, mindenkit letesztelnek. Az érintettek számára a tesztelésen való részvétel ingyenes és önkéntes, de saját maguk és környezetük érdekében mindenkinek ajánlják, hogy éljenek a tesztelés lehetőségével.

A tesztelésnek kettős célja van, egyrészt az emberek védelme, és a vírus terjedésének csökkentése, illetve hogy pontosabb képet kapjunk, hogy az egyes csoportoknak, milyenek az átfertőződési mutatói. Az első tesztelési kör holnap véget ér. A célzott tesztelések eredményében dönt a kormány a további intézkedésről

Nagyobb veszélyben vannak a krónikus betegek, a dohányosok, és a kóros mértékűen elhízottak

Dr. Müller Cecília Országos Tisztifőorvos figyelmeztetett, hogy nagyobb veszélyben vannak a krónikus megbetegedésben szenvedők, idősebbek, több közlemény jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy most már bizonyítottnak számít, hogy a dohányosok körében nagy a rizikófaktor. Országos Tisztifőorvos figyelmeztet, a maszk elegendő, de hangsúlyozottan szükséges ahhoz hogy járványgörbét ellaposítsuk. A kóros mértékű elhízás is növeli a rizikófaktort, hiszen ehhez jellemzően társbetegség is társul, akár magas vérnyomás, cukorbetegség, vagy szív- és érrendszeri betegség.

Szellőztessünk

A beltéri levegő minősége, levegő cseréje nagyon fontos, nem az a cél, hogy kihűtsük a lakást, hanem hogy hatékony legyen rövid idejű gyors cserehuzat.

Fontos jogszabályi változások

Müller Cecília arról beszélt, hogy az EMMI legújabb rendelete szerint megvan a lehetősége annak, hogy valaki gyógyászati segédeszközt kölcsönöz, vagy egy kiváltás előtt vény van nála. Ezek a veszélyhelyzet megszűnését követően 30 napig érvényesek lesznek. A gyógyszerfelírással kapcsolatban a szakorvosi javaslatok 90 napig érvényesek lesznek a veszélyhelyzetet követően – mondta a szakember.

Sokan szegték meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert beszélt arról is, hogy 616-en szegték meg a maszkviselési szabályokat, ami jelentős, 59 százalékkos emelkedés. A legtöbben helyszíni bírságot kaptak. Tömegközlekedési eszközön 15, boltokban 33 személlyel szemben intézkedtek. Kettő üzletet zártak be, így már összesen 76 boltot zárattak be.

Bezáratták az üzleteket

Egy nyolcadik kerületi fodrászatban ketten szegték meg a szabályt, egyikük egyáltalán nem, másikuk pedig nem megfelelően viselte a maszkot, ezért 7 napra bezárták. Az ötödik kerületben egy bisztróban a pultos a maszkot az állára húzva viselte, mellette állt a tulajdonos, akin bár volt maszk, nem figyelmeztette a pultost, ezért 30 napra bezárták az üzletet. 259 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt – hangzott el a tájékoztatón.

Később döntenek az intézkedésekről

Kiss Róbert elmondta, a célzott tesztelés eredménye alapján döntenek a további intézkedésekről. Felhívta a figyelmet a megjelent kormányrendeletekre, így arra, hogy január 31-ig meghosszabbították az ideiglenes határ ellenőrzést és az értelmi fogyatékosok maszkhasználatát módosították.

A gyorstesztek számát is hozzáadják a PCR-tesztek számához

A közlejövőben lehetnek olyan napok, amikor kiugró számadatok lesznek, mivel folyamatos adatszolgáltatás zajlik több forrásból is. A PCR-vizsgálatok mellett zajlik az antigénalapú tesztelés is. 13 578 gyorstesztet végeztek el a feltüntetett PCR-tesztek mellett. A koronavírus.gov.hu honlapon is átírták a tesztek számát