RETRO RÁDIÓ

Egyre több mintavételi ponton végeznek koronavírus-tesztet





A Metropol segít eligazodni hol, kiket és milyen feltételekkel tesztelnek koronavírusra.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.14.
tesztelés NNK kontaktszemélyek koronavírus mintavételi pont Győrfi Pál országos Mentőszolgálat

Akinek tünetei vannak annak a legegyszerűbb a dolga: ők hívják háziorvosukat, akinek az utasítására a mentőszolgálat emberei felkeresik az otthonukban a beteget, ahol letesztelik.

Mit tehet a tünetmentes kontaktszemély?

A tünetmentes kontaktszemélyek azonban a háziorvos által az erre a célra létrehozott elektronikus felületen leadott megrendelés alapján, egyeztetett időpontban felkereshetik az Országos Mentőszolgálat kijelölt mintavételi pontját.

– Ezek nem „nyitott” helyszínek, a tünet- és panaszmentes kontaktszemélyek vizsgálatához szükséges mintavétel a háziorvosok beutalásával történik – mondta a Metropolnak Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Fotó: Bors

Egyszerűsödik a folyamat

– A folyamat most egyszerűsödik, hiszen a háziorvosok közvetlenül egyeztethetnek időpontot a mintavételi ponttal, ahová a vizsgálandó személy az orvos beutalójával érkezik és a mintavétel várakozás nélkül megtörténhet. A mintavételi pont elérhetőségének listája a háziorvosok számára az OMSZ honlapján is elérhető. A mintavételi pontok körét tovább bővítjük, a mintavétel ezen módszere minden megyében elérhetővé válik – tette hozzá.

A fenti két esetben a tesztelés ingyenes.

Az NNK mintavételi helyeit is felkereshetjük

Azok a tünetmentes kontaktszemélyek akik nem akarják kivárni, amíg időpontot kapnak az OMSZ mintavételi helyein, azok előre egyeztetett időpontban felkereshetik a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető mintavételi helyeinek valamelyikét. Budapesten összesen 71 ilyen pont van. Ezeket a pontokat egyébként azok is felkereshetik, akik például külföldről hazatérve szeretnék elkerülni a hatósági házi karantént. Ebben a két esetben a tesztért fizetni kell.

Napi több ezer tesztet végeznek el a mentősök

– A kezdeti néhány száz feladat után már napi több ezer ilyen igénylés fut be az Országos Mentőszolgálathoz, ahol a mintavételi tevékenységet az alaptevékenységen felül, attól elválasztva, önálló logisztikával és a rendelkezésére álló többletkapacitással végzik. A „COVID” egységek száma a napi, aktuális szükségletekhez igazodik, országosan jelenleg több mint 80 plusz egységet (a mentési kapacitáson felül) használunk erre a feladatra. Az Országos Tisztifőorvos intézkedése alapján a közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező betegszállító szolgáltatókat is bevontuk. A kapacitást folyamatosan erősítjük, és igyekszünk minden tünetes beteghez a lehető leghamarabb elérni, de fontos tudni, hogy a járványügyi mintavétel nem sürgősségi beavatkozás, hiszen a beteg ellátása és gyógyítása a panaszok, a tünetek, az aktuális egészségi állapot alapján történik – mondta a Győrfi Pál, szóvivő. Hozzátette: fontos, hogy akinek fertőzésgyanús tünetei vannak, a COVID mintavételezés idejétől és eredményétől függetlenül maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország DM

Egyszerűbb és gyorsabb a mintavétel kérése

Az Országos Mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot. Ez segítség a mintát kérő orvosok - első sorban a háziorvosok - számára. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb így a mintavétel kérése. Ez a rendszer most egy önálló webfelületen működik. Pár nap alatt már számos labóratóriumi vizsgálat kérés ezen keresztül érkezik a mentőhöz - mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Néhány mintavételi pont Budapesten

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 71 mintavételi pontot jelölt ki Budapesten. A gyermekeket a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben lehet tesztelni. További hét helyen gyermekeket és felnőtteket is lehet tesztelni, 63 helyen pedig csak felnőtteket. A Metropol most ezek közül gyűjtötte összenéhányat.

  • Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet (1106 Budapest, Maglódi út 89-91)
  • Budai Magánorvosi Centrum (1117 Budapest, Fehérvári út 89.-95)
  • CMC Déli Klinika (1012 Budapest, Kuny Domokos u. 13-15)
  • Dimenzió-Med Egészségközpont ( 1054 Budapest Vécsey u. 3)
  • Emineo Magánkórház ( 1016 Budapest, Hegyalja út 7)
  • Margit Medical Center (1027 Budapest, Henger utca 2/B)
  • MyDoctor Egészségközpont (1036 Budapest, Lajos u. 48-66. D. Lépcsőház, földszint 1)
  • Nemzeti Népegészségügyi Központ (1097 Budapest, Nagyvárad tér 2. fszt. 9)
  • Országos Onkológiai Intézet (1122 Budapest, Ráth György út 7-9)
  • Országos Sportegészségügyi Intézet (1113 Budapest, Daróczi út 24)
  • Semmelweis Egyetem: Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika (1082 Budapest, Üllői 78/A) Pulmonológiai Klinika (1083 Budapest, Tömő utca 25-29) Szent Rókus Klinika Tömb (1085 Budapest, Gyulai Pál u. 2) Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika (1122 Budapest, Határőr út 18)
  • Speed Medical (1147 Budapest, Csömöri út 18. fsz.)
  • Szent Margit Kórház (1032 Budapest, Bécsi út 132)
  • Az összes mintavétel céljából felkereshető intézmény listáját megnézheti az NNK weboldalán.





    Ezeket olvastad már?
    Most érkezett: szúrós szag miatt ürítenek ki egy soroksári iskolát – Többeket kórházba szállítottak

    Most érkezett: szúrós szag miatt ürítenek ki egy soroksári iskolát – Többeket kórházba szállítottak

    Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

    Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

    Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

    Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

    Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

    Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás