Március 4-én regisztrálták az első beteget

A koronavírus 2019 decemberében indult el Vuhanból. Európában 2020-ban regisztrálták az első betegeket, a legtöbb fertőzött eleinte Észak-Olaszországban volt. Ekkor már sejteni lehetett, hogy csak idő kérdése, míg a vírus nálunk is felüti a fejét. Mindez március 4-én, vagyis napra pontosan egy évvel ezelőtt be is következett, két iráni diáknak lett pozitív a tesztje. Hazánkban az első halálos áldozat egy 75 éves férfi volt, ő március 15-én hunyt el. Bár az operatív törzs már 2020. januárjában megalakult, napi sajtótájékoztatóikat csak március 5-én indították el.

Bevezették a korlátozásokat

A veszélyhelyzetet március 11-én hirdették ki, amellyel különleges jogrend lépett életbe. Ahogy a világ legtöbb országában, úgy itthon is kijárási korlátozást vettek be, az iskolák átálltak a digitális oktatásra, a legtöbb cégnél pedig home office-t rendeltek el. Mindeközben a gazdaság jelentősen visszaesett, hirtelen tízezrek vesztették el a munkahelyüket, hónapokra teljesen leállt a sport- és kulturális élet.

Országszerte kijárási korlátozást vezettek be az emberek védelem érdekében (Fotó: Szabadföld/Kállai Márton)

Fellángolt a vásárlási láz

Az első hullám alatt teljesen új kihívásokkal kellett megküzdenünk. Furcsa volt a bezártság és az, hogy alapvető élelmiszereket nem lehetett kapni a boltban, mivel sokan bepánikoltak és több hónapra elegendő vécépapírt, lisztet, és élesztőt halmoztak fel. Az idősek védelme érdekében vásárlási idősávokat vezettek be, ugyanis már a járvány elején jól látszott, hogy a koronavírus rájuk nézve a legveszélyesebb.

Több hétre elegendő wc papírt és élelmiszert vásároltunk
(Fotó: Észak-Magyarország/Bujdos Tibor)

Elindult a küzdelem a maszkokért

Hirtelen a világ legkeresettebb áruja lett a maszk és a lélegeztetőgép. Folyamatosan érkeztek a repülőgép-szállítmányok hazánkba, az első például Kínából, melynek a fedélzete 30 ezer védőruhát, 82 ezer maszkot és 86 db lélegeztetőgépet rejtett. Március végén megkezdték a maszkok gyártását a börtönökben, sokan pedig házilag is elkezdték varrni őket.

Több helyen maszkokat osztogattak (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

Önellátásba kezdtünk minden téren

2020. tavaszán rekordidő alatt építettek meg egy járványkórházat Kiskunhalason. Ezzel párhuzamosan több sátorkórház felállítását is megkezdték országszerte. Fertőtlenítőszerekből is hiány volt, ezért a MOL átállt ezek gyártására, első körben mintegy 110 ezer litert készítettek. 2020 áprilisában elkészült az első saját gyártású lélegeztetőgép prototípusa is.

Harc a gyógyszerekért

Az első betegek regisztrálása után gyógyszereket és terápiákat kellett keresni. Áprilisban megérkezett az első koronavírus elleni gyógyszer Kínából, a Favipiravir. Május közepén Japánból kaptunk egy Avigan nevű koronavírus elleni szert. Ezek a gyógyszerek mérföldkövek voltak a súlyosabb állapotú betegek gyógyításában. Október óta a Favipiravirt és a Remdesivirt már itthon gyártjuk. Emellett még szintén április végén a világon az elsők között készült el a magyar vérplazma-terápia, ami azóta mintegy 300 ember életét mentette meg.

Nyárra véget ért az első hullám

Az első, márciusban kezdődő hullám során az aktív esetek száma egészen május elejéig nőtt, meghaladta a 2000-et is, majd folyamatosan csökkenni kezdett. Június 16-án 113 nap után egy időre utoljára jelentkezett be élőben az operatív törzs. A védőmaszk használata kötelező maradt a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön. Kinyitottak a mozik, a színházak, és az uszodák, zárt helyeken lehetett rendezvényeket tartani 500 főig, a nagy fesztiválok azonban elmaradtak.

Ősszel megkezdődött a második hullám

2020 őszén megérkezett a járvány második hulláma. November elejétől ismét bezártak a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szállodák, illetve digitális oktatásra tértek át a közép- és felsőfokú oktatási intézmények. Este 8-tól reggel 5-ig kijárási korlátozást vezettek be, és kötelezővé tették a maszk viselését zárt helyeken és sok városban a szabadban is.

Elindult az oltás

2020 karácsonyára megkaptuk az eddigi talán legértékesebb ajándékot: megérkezett a magyar kutató, Karikó Katalin által feltalált Pfizer–BioNTech-vakcina. Elsőként az egészségügyi dolgozókat kezdték el beoltani. 2021. februárban az idős emberek oltása is elkezdődött. Mostanra már 5 engedélyezett vakcina van hazánkban.

A kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy a vakcina az egyetlen igazi megoldás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Beköszöntött a harmadik hullám

Idén februárban elindult a harmadik hullám, a számok ismét emelkedni kezdtek, amelynek a brit és a dél-afrikai mutáns vírus az oka. Az járványgörbe felfele ívelő szakasza miatt azonban ismét meghosszabbították a veszélyhelyzetet, a korlátozó intézkedéseket pedig március 15-ig fenntartják.

Így élték meg az elmúlt egy évet a budapestiek

Tóth Márton, 33

„Engem a maszkviselés már eléggé zavar, főleg szemüvegesként, már nagyon unom, hogy folyton bepárásodik, és alig látok valamit. Emellett nagyon hiányzik a közösségi élet, a kocsmázás, hogy csak úgy spontán beülhessünk valahova a barátokkal enni vagy inni valamit. Most minden olyan nehézkes ilyen téren, de tény, hogy így többet spórol az ember.”

Tóth Mártont a maszk zavarja leginkább (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Pityó Rezsőné, 71

„Nekem talán a bezártság volt a legrosszabb, nehezen tudtam magam elfoglalni a négy fal között. Tavaly nyáron volt szerencsém egy kis időre lemenni vidékre, ott szabadabban tudtam élni, kint lehettem a természetben, ami felüdülés volt a karantén után. Itt Pesten maximum a szomszédokkal találkoztam, várom már, hogy visszatérjen a nyüzsgés.”

Az idős hölgynek a bezártságból lett elege (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Kisgergely Anna,81

„Eleinte nagyon furcsa volt, hogy így megváltozott az élet, de valamilyen szinten mindenhez hozzá lehet szokni. Én főképp a családom miatt aggódtam, kiváltképp a nagy unokámért, aki idén érettségizik. Sajnálom őt, hogy otthonról kell felkészülnie, ez így szerintem sokkal nehezebb. Pont a legszebb pillanatokról marad le, bízom benne, hogy hamarosan rendeződik minden.”

Paulovics Géza, 81

„Mivel már elég idős vagyok, amúgy is kevés helyre járok, így a bezártság nekem nem okozott gondot, egyébként is csak a legszükségesebb esetekben mozdulok ki. Az unokák viszont nagyon hiányoznak, egy időben egyáltalán nem láttam őket, jó lenne már őket félelem nélkül magamhoz ölelni.”

Az idős házaspárnak hiányoznak az unokák (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)