Egy év után újra visszatért az élet egy német szászországi kisvárosba. Kísérleti jelleggel újra fogadnak vendégeket az éttermek, a szállodák, és újra látogathatók az üzletek és a múzeumok – számolt be az Euronews.

Mindennek annyi a feltétele, hogy negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni. „Elképesztően jó, hogy újra van lehetőség leülni egy étteremben, vagy bemenni csak úgy nézelődni egy boltba” – mondta egy turista.

A település szélén álló tesztelőközpontnál a projektben részt vevők regisztrálnak, majd teszteltetik magukat. Innentől kezdve QR-kód alapján meg a beléptetés.

„Vegyes érzés ez: egyfelől visszatérünk a normális élethez, másfelől viszont valami egészen extrának érzi magát az ember, amikor beereszti a rendszer. Másnap persze újra kell teszteltetni, mert minden teszt csak egy napig érvényes.”

A maszkviselést, a távolságtartást és a folyamatosa fertőtlenítést még ilyen intézkedések mellett sem lehet elhagyni. Minden résztvevő tudja: elég egy kis lazaság, és az átmenetileg visszanyert szabadság elvész, és a karantén újrakezdődik.