Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) a lakosság bevonásával indított nagyszabású projektet Kullancsfigyelő néven. A cél két veszélyes kullancsfaj, a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes esetleges hazai megjelenésének felkutatása.

A keresett kullancsok Magyarországon nem őshonosak, nálunk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén van a természetes élőhelyük. Az utóbbi időben tapasztalható enyhe teleknek köszönhetően azonban ez a két faj – sok más társával együtt – már képes túlélni Európa északabbra fekvő területein is. Egyedeket találtak többek között Svédországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is. A felmelegedés okozta fajvándorlás mellet a Hyalomma fajok sajnos más szempontból is figyelemre méltóak. Képesek hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is.

Ahhoz, hogy védekezni tudjunk a Magyarországon újonnan megjelenő kórokozók ellen, fontos tudni, hogy ezek a fajok milyen mértékben vannak jelen az országban. A kutatók a kullancsfigyelo.hu oldalon kérik a lakosságtól, hogy figyeljék ők is a kullancsokat.