Kim Dzsongun egyre sűrűbben teszteli az országa fegyvereit. Észak-Korea a napokban újabb ballisztikus rakétát lőtt a tengerbe – írja a Mirror.

Fotó: MTI/AP/KCNA

Előző szombaton Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető húga kijelentette: „Észak-Korea lépéseket tesz a Dél-Koreával való kapcsolatok javítása érdekében és akár a vezetők közötti csúcstalálkozó lehetőségéről is hajlandó egyeztetni, amennyiben Dél-Korea felhagy az ellenségeskedéssel és a kettős mérce alkalmazásával.”

Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Jorge Silva

A dél-koreai vezetők azonban provokációnak vélik az egyre sűrűsödő rakétateszteléseket. Ez a kijelentés viszont kicsit sem tetszett az észak-koraiaknak.

Jodzsong szerint nincs szükség arra, hogy Észak- és Dél-Korea egymás hibáztatásával vesztegesse az időt, és szócsatába bonyolódjon egymással. Hozzátette: „Dél-Korea döntésein múlik, hogy milyen lesz a viszony a két ország között.”

A kommunista állam rakétapróbálgatásai nemcsak a szomszédos országot aggasztják, hanem már az Amerikai Egyesült Államokat is. Washington hangsúlyozta, hogy mindez sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és fenyegetést jelent a kommunista ország szomszédjaira.