Bár belátható távolságra van már a koronavírus elleni vakcina, gátlástalan szerencselovagok igyekeznek pénzszerzésre felhasználni az emberek félelmeit. Magyar Facebook-csoportban bukkant koronavírus elleni vakcina hirdetésre a Ripost! Egy, a járvány miatt alakult zárt csoportban jelent meg egy bejegyzés, amiben oltást árultak.

Csak a fotó hiteles

Vásárolj COVID 19 elleni oltóanyagot. Ez még az első beszerzés, korlátozott mennyiségben kapható” – szól a hirdetés szövege.

A hitelesség kedvéért egy fényképet is mellékelnek. Éppen olyan oltóanyag látható rajta, amivel másfél millió kínait már beoltottak. A Ripost megtalálta az eredeti képet, amiből valószínűleg kimásolták az oltóanyag fotóját.

A profilt, ami kínálja az oltást, november elején regisztrálták és minden bizonnyal kamuprofil. A lap megpróbál többet megtudni, írtak az “eladónak”, üzenetük úgynevezett “eltűnő ablakba” került, vagyis hamarosan eltűnik.

Ott üzletelnek, ahol a pedofilok

A jelek arra utalnak, hogy az ügylet az úgynevezett dark-weben zajlik, vagyis az internet sötét bugyraiban, ahol például a pedofilok is képeket cserélgetnek. A magyarországi hirdető egy marokkói Watsapp számot adott meg, de valószínűleg itt ül Magyarországon egy monitor előtt és várja a jelentkezőket.

Külföldön már figyelmeztettek a szakemberek: ne dőljünk be azoknak, akik illegálisan koronavírus oltóanyagot kínálnak. Először is, aki pénzt küld előlegbe, valószínűleg soha nem látja viszont – de oltóanyagot sem fog kapni. Ha mégis, akkor még nagyobb bajban van.

Lehet, hogy mosószer van benne

Az online vásárolt oltás azért különösen veszélyes, mert nem tudhatjuk, mi van benne, lehet, hogy mosószer vagy mérgező anyagok, nehézfémmel vagy növényvédő szerekkel van tele„ – figyelmeztet Lisa Nissen, a Queenslandi Műszaki Egyetem professzora. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a fő gond nem az, hogy amit küldenek – ha egyáltalán küldenek valamit -, az hatástalan, sokkal nagyobb baj, hogy ha valaki beadja, akár meg is ölhet.

Fotó: Metropol

Nincs az az orvos, aki beadna a betegének egy interneten rendelt, kétes eredetű vakcinát” – szögezte le a lap kérdésére dr. Bense Tamás családorvos. „Minden ilyen kérdésben forduljunk a háziorvosunkhoz, aki csak patikában vásárolt vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott oltóanyagot adja be.„

A kínai vakcinát árulták először

A kínai hatóságok már augusztusban figyelmeztettek, hogy a We Chat nevű alkalmazásban illegális vakcinát kínálnak eladásra. A hirdetők azt állították, hogy a Sinovac és a Sinopharm által fejlesztett oltás került a birtokukba. A két cég figyelmeztetett: ez lehetetlen.

Ausztráliában is árultak illegális vakcinát

Detektorkutyákat és röntgent is használunk a határon ezek kiszűrésére” – mondta az ABC News-nak a határőrség szóvivője. Hozzátette: jól ismerik azokat a weboldalakat, ahol illegális oltást és gyógyszereket árulnak és letiltják még a behozatal előtt.

Amerikában Donald Trump gyógyulása után lepték el a netet a kamuoltás-hirdetések. Azt állították, hogy Trump is azt kapta meg, de nem akarják minden embernek hozzáférhetővé tenni.

Fotó:MTI/EPA

Nem árulják el, hogyan jutottak hozzá

A járvány aljas haszonélvezői becslések szerint mintegy 100 millió dollár értékben kínálnak covidal kapcsolatos árut eladásra az internet sötét bugyraiban. Vérplazmát is árulnak olyan csoportokban, ahol aktív fertőzöttek osztják meg egymással a tapasztalataikat.

A hirdetések sajátossága a siettetés: “Kevés van raktáron”, “Limitált a készlet”, “Csak 1 hétig elérhető az ajánlat” – próbálják azonnali döntésre rábírni az embereket.

Közös a hirdetésekben, hogy eredetinek hazudják a vakcinát, de nem hajlandók válaszolni arra a kérdésre, hogyan jutott hozzá az eladó.