Itt van a nyakunkon az ünnepek előtti utolsó hétvége. Sokan még csak most vásároljuk meg az ajándékokat, ám a vidéken élők közül rengetegen már most hétvégén hazautaznak karácsonyra. Mától kezdve óriási torlódás alakulhat ki az autópályákon, forgalmasabb utakon és a tömegközlekedési eszközökön, így érdemes rendszeresen követnie az Útinform híreit. A járvány miatt a MÁV és Volánbusz szakemberi arra kérnek minket, jól tervezzük meg az ünnepi utazásaikat és a csúcsidőn kívüli járataikat is használjuk. A vasúttársaság és a Volán december 13-án hirdetett új, utasbarát menetrendet. A két személyszállító cég ugyanis összehangolta a járataikat, ezzel is segítve az utasok közösségi közlekedését. Hangsúlyozták, érdemes online jegyet váltani, így elkerülhetjük a sorban állást, valamint lassíthatjuk a járvány terjedését is. Bővebb tájékoztatást a mavcsoport.hu és a volanbusz.hu oldalakon találhatunk.

Január 7-ig érvényesek a bérletek

A MÁV és a Volánbusz járatain a 2020 decemberében megváltott havi és félhavi dolgozói és tanulóbérletekkel érvényességét 2021. január 7. éjfélig hosszabbították meg. A személyszállító cégek ezzel a téli szünet utáni zökkenőmentes iskolakezdést szeretnék segíteni.

Tanácsok a biztonságos téli közlekedéshez

A hideg időjárás viszontagságai között fontos, hogy mindenki megfelelően felszerelkezve, és biztonságosan tudjon közlekedni gépjárműjével.

  • Ha a hőfok 7 Celsius-fok alá esik, használjon téligumit.
  • A réteges öltözködés nem csak a szabadban, az autóban is fontos, valamint lehetőleg legyen enni és innivaló, és egy takaró a gépjárműjében.
  • A megkülönböztető jelzésű vagy éppen narancssárga kocsikat ne előzzék meg!
  • Indulás előtt ellenőrizzék a benzintartály és az ablakmosó folyadék telítettségét valamint az ablaktörlő lapátok működőképességét.
  • Az autó világítását és az akkumulátor állapotát rendszeresen ellenőrizzék autóba ülés előtt.
  • A kocsiban mindig legyen önöknél autós telefontöltő, vontatókábel, hólánc, és jégkaparó valamint jégoldó-spray.