Ezen a napon – március óta először – meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma: 3818 új vírushordozót azonosítottak az elvégzett több mint százezer teszttel, s ezzel a pozitív esetek aránya 3,78 százalékra nőtt – olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján.

A Maarív című újság internetes portálja szerint az új vírushordozók mintegy 40 százaléka 19 év alatti. Jelentős mértékben, 419-re emelkedett a kórházi ellátást igénylő fertőzöttek száma, akik közül 221-en súlyos betegnek számítanak, és 46-an lélegeztetőgépre szorulnak.

Újabb szigorítások jönnek

A rohamosan növekvő számok miatt kedd este összeül a járvány ügyeivel foglalkozó „koronakabinet”, hogy újabb szigorításokról döntsön. A kormány újabb zárlat nélkül szeretné megfékezni a pandémiát, s ennek érdekében tovább szigorítják az eddigi járványügyi szabályokat.

Várhatóan kiterjesztik azon országok körét, melyek meglátogatása után mindenkinek – az oltottaknak is – 7 napra házi karanténbe kell vonulniuk. A „zöld címke” előírásai is keményebbek lesznek: ezentúl várhatóan már a 100 főnél kisebb létszámú rendezvények esetében és a 12 évnél fiatalabb, még nem oltható gyermekek számára is kötelező lesz az oltási igazolvány vagy a gyógyultság igazolása, s ezek hiányában csak friss negatív teszttel lehet belépni a tömeges rendezvényekre.

20 ember felett maszkot kellene viselni

A járványügyi szakemberek többek között javasolják, hogy tegyék kötelezővé a maszkviselést mind a zárt helyeken, mind a szabad ég alatt, ahol több mint 20 ember van együtt.

Ismét kötelező lehet a maszkviselés szabadtéren is, szigorítást szorgalmaznak Izraelben (Fotó: MTI/AP/Oded Balilty)

Nicán Horovic egészségügyi miniszter kedd reggel, a Síba kórházban tett látogatásán bejelentette, hogy ki fogják terjeszteni a maszkviselés kötelezettségét, erősítik a szabályok betartásának ellenőrzését és az oltási kampányt a járvány visszaszorítása érdekében.

Szeretnénk elérni, hogy naponta 150 ezer vakcinát adjanak be a harmadik dózisból” – mondta a kórházban Horovic a net – a Jediót Ahronót című újság hírportálja – szerint.