Egyik pillanatról a másikra fordult meg a világ azzal a fiatal doktornővel, akit, apró tüneteit követően hamarosan mesterséges kómába helyeztek, később pedig életmentő műtétet hajtottak végre rajta az utolsó pillanatban.

A New Yorkban élő Alin Gragossian mindössze 31 éves volt, amikor 2018 végén az első tüneteket észlelte magán – azonban nem különösebben ijedt meg: azt hitte, csak a feszültség okozza – később azonban sokkal rosszabbul lett, pár lépés után kifulladt. Aztán egy nap azon a sürgősségin kötött ki, ahol dolgozott – ám ezúttal páciensként.

Alin egyedülálló módon, blogjában számolt be küzdelmei minden részletéről, egészen megdöbbentő fotókat is megosztva a blog Instagram-oldalán.

Úgy éreztem, mint aki a halálán van. Az ajkaim elkékültek és nagyon gyorsan kapkodtam a levegőt. Emlékszem, az egyik kórházi szobában voltam, és minden homályos lett. Ma már tudom, hogy elment a pulzusom pár másodpercre, aztán intubáltak és mesterséges kómába helyeztek.

Alint egy nappal később ébresztették fel. Ekkor közölték vele: dilatatív kardiomiopátiában szenved, amely a szív izmainak egy olyan betegsége, amikor a kamrák kitágulnak, és így a szív nem képes elegendő vért pumpálni, ami szívelégtelenséghez vezet. Közölték vele, ha nem kap hamarosan új szívet, meghal.

A fiatal nő sürgősségi transzplantlistára került, élete leghosszabb 11 napja után pedig szívátültetést hajtottak végre rajta. Amíg várt – és élet-halál közt lebegett – elhatározta, nem mehet így tovább.

Abban a 11 napban kitaláltam, mit akarok kezdeni az életemmel, ha ezt túlélem. Eldöntöttem, hogy ha a jövő héten is életben leszek, elmondom mindenkinek, mi történt velem, min mentem keresztül
– magyarázta, hozzátéve, hogy a műtét utáni hetedik napon valóban elindította a blogját, hogy nyíltan beszéljen a szervátültetésről, a szervátültetettek életéről, valamint a szervdonorok elengedhetetlen szerepéről.

Az emberek nem is sejtik, mentálisan és fizikailag is milyen nehéz egy szervátültetett élete. Egy csomó gyógyszert szedek naponta. Ügyelnem kell arra, mit eszek. Nem mehetek a strandra anélkül, hogy aggódnék a bőrrák miatt, ami sokkal könnyebben és gyorsabban alakulhat ki nálam, mint másnál. És fiatal átültetettként az emberek azt feltételezik, hogy semmi bajod. Ezért beszélek minderről.