Dráma: Ezért égett le 3 lakás a kispesti panelben, a lakók meséltek





Három lakás leégett, az összes elázott a kispesti panelben, és mindez egy asztalon hagyott adventi gyertya miatt. A lakók elmesélték, mi történt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.01.
XIX. kerület panel advent tűzoltók lakástűz

Hiába figyelmeztetnek minden évben a tűzoltók, hogy vigyázzunk az adventi gyertyákkal, rengeteg a tűzeset. Most is csaknem tragédia lett a vége...

Gyertyát gyújtott, majd otthagyta és elment fürdeni...

„Az idős férfi meggyújtotta az adventi gyertyát a koszorún, majd utána elment fürdeni. Hihetetlen felelőtlenség, ebből lett a tűz, ami miatt 3 lakás is kiégett!„- számol be egy környéken lakó. „Sajnos a mellette lévő lakások is lángra kaptak. Rettenetes tragédia ez a házban élőknek”- folytatta.

A katasztrófavédők közleménye szerint kigyulladt egy XIX. emeleti lakás Kispesten, a Kazinczy utcában. A lángok gyorsan terjedtek, a budapesti tűzoltók kiérkezésekor már a lakás teljes terjedelmében, további két lakás részben égett.

A leégett lakás bejárata (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

A 9. emelettől a földszintig eláztak a lakások

„Rettenetes volt, folyt a víz a ház oldalán, olyan volt, mintha eső esne, el tudom képzelni, hogy a 9.-től a földszintig minden lakás elázott. Még most is hallani, hogy folyik a víz!”- mesélte a Metropolnak egy másik lakó. „Mentők, tűzoltók, rendőrök, rengeteg autó volt itt. Mindenki elemlámpával közlekedett, olyan volt, mint a filmekben, én a szemben lévő ház 8. emeletéről néztem az eseményeket”- mondta. Szerencsére nem történt tragédia. A katasztrófavédők szerint a 3 lakásban összesen hatan voltak közvetlen életveszélyben, egyikőjüket egy rendőr, a többieket pedig a budapesti tűzoltók mentették ki. A tűzoltás idejére összesen 69 embert kísértek ki az épületből, akik, miután a tűzoltók átszellőztettek, visszatérhettek otthonaikba.

Bernadett takarítja a lépcsőházat (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Bernadett a lépcsőházban takarított a tűzeset másnapján délelőtt: „2 órát sem aludtam az éjjel, nagyon fáradt vagyok. A bejáratig ázott el az épület, és még mindig vizes, folyik mindenhol, minden csurom víz. De szerencsére eloltották a tüzet, bele se merek gondolni, mi lett volna, ha nem. Ez egy rémálom! Az alatta lévő lakásban pont most fejezték be a felújítást, fogalmam sincs, volt-e biztosításuk szegényeknek.”

A gyerekei vitték el magukhoz az egyik idős lakót

„Fél 11 felé zörgették az ajtót, aztán mondták, hogy nyomás kifelé, majd jöttek a gyerekeim, akik fülön fogtak, és azonnal elvittek magukhoz. Hála Istennek én megúsztam, mert mi a másik oldalon lakunk, nem azon, ahol leégtek a lakások. Elmúltunk régen 70 évesek, a járvány miatt egyébként is aggódnak a gyerekeink, így szerencsére gyorsan jött a családi felmentő sereg.”- osztja meg tapasztalatait a paneltömb egyik idős lakója. „Most is jönnek a féltő hívások, reggel óta folyamatosan csörög a telefonom, ismerősök tömkelege hív vagy üzenetet ír, nem győzök válaszolgatni! Most a házban nincs lift, se fűtés, de majd ezt meg lehet csinálni, természetesen internet sincs, talán ez nem egy nagy tragédia, de mióta vírushelyzet van én például állandó azon csüngök. Remélem hamarosan helyre áll itt minden, a járvány az igazi baj, nem ez.” -tette hozzá.

Épp menekítik ki az idős lakót (Fotó: Országos Katasztrófavédelem)

Kamu kutyasétáltatók: megjelentek a katasztrófaturisták

A tűzeset vasárnap este történt, és a kijárási tilalom ellenére rengeteg „katasztrófaturista” jelent meg a lépcsőház körül. - Mindenki hirtelen kutyasétáltatásba kezdett, hogy megtudja, mi történt. Nekem sajnos nincs kutyám, így haza is zavartak a rendőrök. A rendőrségi hangszóró sokszor bemondta, hogy menjen haza mindenki, mert 8 után kijárási tilalom van, ennek ellenére nagyon sok ember volt kint az utcán, így állandóan szólt a hangosbemondó- mondta lapunknak egy járókelő.

45 percenként kigyullad egy lakás Magyarországon

A fűtési szezon kezdete óta 24 halálos áldozatot szedtek a lakástüzek, a lángokban 60 ember sérült meg. Ősszel és télen naponta 30 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan 45 percenként kigyullad egy lakás. A KSH adatai szerint 2019- ben összesen 38 876 tűzeset történt, melynek 113 halálos áldozata volt és 758 sérültje.

A lakásokban keletkező tüzek legfőbb kiváltó oka a tüzelő-fűtő berendezések helytelen használata, a dohányzás és az elektromos zárlat. Az ünnepi időszakban az adventi koszorúkra helyezett mécsesek is fokozott kockázatot jelentenek, mint ahogy a karácsonyfára tett gyertyák is életveszélyesek, de sok tüzet okoznak a kiszáradó fenyőn zárlatot kapott égők is.

 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás