Vizsgálatot indított az Inter-Ambu­lance Zrt. a fóti bunyós doki ügyében. A cég végzi a település ügyeleti orvosi ellátását, így ők alkalmazzák dr. Lestár Ferencet is. Szombaton ő került konfliktusba egy házaspárral, akik nem fogadták el, hogy ügyeleti ellátás keretében nem áll módjában beállítani az asszony vérnyomását. Először lökdösték, majd megütötték és megrúgták, mire az erős testalkatú orvos úgy megverte a férfit, hogy enyhe koponyasérülést szenvedett.

A Bors által kirobbantott, országos visszhangot kiváltó ügyben tegnap Zacher Gábor, a szervezet szakmai igazgatója sajtótájékoztatót tartott, és elmondta: hallottak róla, hogy egyesek panaszkodtak az orvos stílusára, de hivatalos panasz sosem érkezett rá, márpedig ők csak konkrét ügyekkel tudnak foglalkozni.

Régóta dolgozom a sürgősségi ellátásban, és azt kell mondjam, az emberek egyre idegesebbek, és egyre többször tapasztalunk problémákat a betegek és az ellátók között. Mi is el vagyunk fáradva, hiszen a megterhelés igen jelentős volt az elmúlt két évben a járványhelyzet kapcsán – fogalmazott Zacher, és emlékeztetett rá, hogy Lestár doktor ügyében jelenleg zajlik a rendőrségi eljárás, mely során már meghallgatták az orvost és a házaspárt is.

A rendelkezésemre álló adatok alapján úgy érzem, az ő részéről nem történt olyan atrocitás, aminek alapján fegyelmi eljárást kellene indítanunk. Szakmailag korrekten járt el, a beteget megvizsgálta, de végül közölte, hogy az illető kérését a háziorvosának kell teljesítenie – mondta Zacher.

Lestár Ferenc felettesei egyelőre önvédelemnek tekintik az orvos tettét, de ha a későbbiekben bebizonyosodik ennek ellenkezője, természetesen megteszik a szükséges munkajogi intézkedéseket. Tény, hogy a szombati eset után az orvost arra utasították, hogy menjen haza, de előtte várja meg a váltást, ő pedig ennek megfelelően járt el. Egyelőre nem függesztették fel az állásából, ám Zacher nem tudta fejből Lestár beosztását, így arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy az incidens után dolgozott-e már – írja a Bors.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a cég vezetősége nem tudott arról, hogy az orvost korábban 1 év 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy kolléganője bántalmazásáért, mindenesetre amikor felvették, az erkölcsi bizonyítványát rendben találták.