RETRO RÁDIÓ

Rémisztő jelenet a Bikás parkban! Gyerekes anyára csapott le egy dolmányos varjú





Az utóbbi időszakban több olyan esetről is írtunk, amikor a nagytestű dolmányos varjak kukákat pakoltak ki, vagy éppen embereket támadtak meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.14.
XI. kerület égi veszedelem

Ijesztő történetről számolt be egy újbudai anyuka, aki kisgyermekével a közkedvelt Bikás parki játszótérre sétált, amikor egy dolmányos varjú rájuk támadt. (Egyébként ezek a madarak akár félméteresre is megnőhetnek). Az incidens kapcsán a „szárnyas fejvadász” konkrétan kikapta egy gyermek kezéből az ételt. Az állat elsőként az anyukának ment neki, majd csak utána vette el az elemózsiát a gyerek kezéből. Belegondolni is szörnyű, hogy mit élhetett volna át a kislány, ha elsőre őt veszi célba egy ekkora termetű madár.

Egy kifejlett hím akár félméteresre is megnőhet, a szárnyai fesztávolsága pedig akár 84-100 centiméter is lehet Fotó: Shutterstock

Vigyázzatok! A Bikás parkban mentem a kislányommal a játszótérre és kezében volt egy pogácsa. Útközben hátulról nekem jött egy varjú és a kislányom kezéből kiszedte a pogácsáját! Vigyázzatok!” – írta bejegyzésében az aggódó anyuka a XI. kerületi Újbudai Anyukák Facebook-csoportban.

A Bikás parkban nem ez volt az első ilyen eset

A hozzászólások között kiderült, hogy tavaly is problémák voltak már a parkban a szemtelen madarakkal ebben az időszakban:

  • Nagyon agresszívan támadnak a varjak.
  • Tavaly is írták többen, hogy megtámadta őket varjú a Bikáson. Egyikőjük le is fényképezte a fejét, véres és sebes volt.
  • Nagyon sajnálom, nekem madárfóbiám van, tuti sokkot kaptam volna, ha nekem/nekünk ront – írták kommentjeikben a jogosan felháborodott édesanyák.
  • Több madártámadás is történt a tavalyi évben

    Tavaly több cikkünkben is írtunk „varjúbalhékról”. Elsőként májusban az I. és a XIII. kerületből érkeztek megrázó hírek arról, hogy a „fekete vészmadárnak” is hívott állatok galibát okoztak. Angyalföldön például egy madár nekirepült egy járókelő fejének minden előzmény nélkül, és véres sebet ejtett rajta. Az I. kerületben pedig annyira elharapódzott a helyzet, hogy a Budavári Önkormányzat a hozzájuk érkezett rengeteg panaszra reagálva felbérelt egy szakembert, akinek az volt a feladata, hogy eltávolítsa a mindenevő madarak fészkeit a kerületből, illetve „madárriasztót” szereljen fel a veszélyes területekre. Néhány helyen pedig már civilek készítettek figyelemfelhívó táblákat a varjak miatt.

    A legdurvább eset azonban még csak most következik, néhány hete ugyanis egy újpalotai óvodában varjak csoportosan támadtak rá az udvaron játszó gyerekekre és felügyelőjükre. A vérfagyasztó jelenet után több mentőautót is a helyszínre riasztottak, ugyanis 6 gyerek és az egyik óvónő is ápolásra szorult.

    A dolmányos varjú a költési időszakban, illetve a csemetéi felnevelése során jelenthet csak veszélyt az emberre Fotó: Shutterstock

    Felkerestünk egy madárszakértőt

    A Madártani Egyesület sajtóközleményében figyelmeztette az embereket az időszakosan várható madártámadásokra:

    „Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak májusi fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Ezekből az esetekből születnek aztán a »megmagyarázhatatlan« madártámadásokról beszámoló hírek” – írja a Madártani Egyesület.

    Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője korábban lapunknak nyilatkozott arról, hogy hogyan lehet kivédeni ezeket a madártalálkozásokat:

    „Május végétől június első feléig lehet számítani varjútámadásos esetekre” – tájékoztatott Orbán Zoltán. – „Kivédeni ezeket a varjútámadásokat nem lehet, mivel ez egy természetes viselkedése a madaraknak. Nem kell megijedni, szembe kell fordulni a madárral, rá kell kiabálni, ha van a kezünkben valami, oda kell csapni” – tanácsolta.

    „Közvetlen sérülést nem nagyon szoktak okozni, kivéve, ha elfutunk, mivel ez számukra »felhívás keringőre«. Egy nagyon vérmes madár esetén, ha közel repül hozzánk és a vállunkra, fejünkre akar szállni, véletlenül megkarmolhat, illetve esetleg pici, pontszerű vérző sebet tud okozni” – mondta a szakember, aki hangsúlyozta, hogy a pánik nagyobb veszélyt jelenthet ránk, mint a madár.





    Ezeket olvastad már?
    Ez gyors volt: Magyar Péter mögött Bajnai Gordon és a Datadat

    Ez gyors volt: Magyar Péter mögött Bajnai Gordon és a Datadat

    Rejtély, hogyan tűnt el és halt meg a gyáli Norbert

    Rejtély, hogyan tűnt el és halt meg a gyáli Norbert

    Most érkezett: Döbbenetes baleset történt a Richter Florian Cirkusz halálgömbjében

    Most érkezett: Döbbenetes baleset történt a Richter Florian Cirkusz halálgömbjében

    Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

    Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás