A diákmunkások jelentős résztvevői a haza munkáltatásnak a nyári időszakban is. Legtöbb esetben az önkormányzatok keresnek hivatalsegédeket a nyári szabadságolások idejére, az állandó munkaerő pótlására. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. Emellett jelentős az igény a turizmus, vendéglátás területén is, itt elsősorban a szállodákban, éttermekben, fagylaltozókban várják a diákok segítségét az idegenforgalmi főszezonban. A szektorban eddig mintegy ötezer diák foglalkoztatására nyújtottak be kérelmet, ami a teljes igény közel húsz százaléka. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a Nyári diákmunka program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

Kik regisztrálhatnak a Nyári diákmunka programra?

  • 16–25 év közötti,
  • nappali tagozaton tanuló,
  • munkaviszonyban éppen nem álló,
  • vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkező.

2,7 milliárd forint állami hozzájárulás

– Még egy hónapig dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok a Nyári diákmunka programban. Az idei felhívásban mostanáig több mint 25 ezer fiatal dolgozik önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban több mint 2,7 milliárd forint állami hozzájárulással – ismertette a friss adatokat Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

Támogatott területek

– önkormányzatok

– mezőgazdaság

– turizmus

– vendéglátás

Legtöbb beérkezett munkáltatói kérelem

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Baranya megye

Szabolcs-Szatmár Bereg megye

264 ezer támogatott fiatal

A kormány, a program 2013-as indulása óta már közel 27 milliárd forint összértékben 264 ezer fiatalt támogatott. A kezdeményezés népszerűsége miatt a Technológiai és Ipari Minisztérium másfélszeresére, közel 3 milliárd forintra emelte meg az eredeti keretet.