A furcsa törvény decemberi bevezetésétől azt várják az északi országban, hogy visszaszorítsa a nemi erőszakot. amit manapság minden eddiginél szigorúbban értelmeznek. A döntést országos egyetértés fogadta, de a gyakorlatban elég sok kérdést vetett fel. Például azt, hogy mégis hogyan, milyen módon kellene betartani az abban foglaltakat.

Sokan a feleségük legjobb barátnőjével folytatnak viszonyt Forrás: Pixabay

Kontrollálják a dánok szexuális életét? Forrás: Pixabay

“Hogy ismered fel, hogy mi számít igennek? Ki kell mondani a szót, vagy a hangok és a testbeszéd is számít? Sok a szürke zóna, és annyira meg akartuk könnyíteni, amennyire csak lehet” – mondta el a Wirednek Anna Fast Nilsson, aki társaival egy olyan mobilalkalmazást fejlesztett ki, amivel ez a probléma áthidalható.

Így csinálják a dánok

Az alkalmazáson keresztül a felhasználó egy engedélykérést küld partnerének, aki jóváhagyhatja az aktust, így mindkét fél telefonján megjelenik egy beleegyezést igazoló nyilatkozat. Ha mégsem ütnék nyélbe az együttlétet azonnal, akkor 24 órán belül ezt pótolhatják. Könnyebbség az is, hogy a hozzájárulás visszavonható. Az app-on tárolódnak az információk, így nyomon követhetőek a korábbi együttlétek is, emellett szexről szóló felvilágosító cikkeket is olvashat az illető, de segélykérő telefonszámokat is elérhet.

A mobilalkalmazás nem tetszik sem a jogvédőknek, sem a jogászoknak. A felhasználók személyes adataiért aggódnak, illetve olyan gyakorlati kérdések is felmerültek, hogy mi a helyzet például a közösülésnek még nem nevezhető szexuális aktussal, vagy ha például valaki meggondolja magát, és visszavonná az engedélyt, de nincs kéznél a telefonja, ráadásul a bíróságokon sem állja meg a helyét a megállapodás.