Csúcson a foglalkoztatottság





Az elemzések azt mutatják, hogy hazánkban majdnem 100 százalékos a foglalkoztatottság, azaz visszatértünk a pandémia előtti állapothoz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.16.
pandémia után háború

Az orosz–ukrán háború nem ismert módon átrendezheti a gazdaságot – derül ki Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője vizsgálatából.

Több mint 100 ezer új munkahely

A hazai elsődleges munkaerőpiacon 103 ezer új munkahely jött létre egy év alatt, a közfoglalkoztatottak létszáma 10 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig 14 ezerrel volt több az előző év azonos időszakához képest, így január–március átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4674 ezer fő volt.

Szinte teljes a foglalkoztatottság

Egyre többen térnek vissza a munkaerőpiacra, ennek köszönhetően a foglalkoztatottság új csúcson van. Az idei várható munkanélküliségi ráta csupán 3,2 százalék lehet, azonban ezt befolyásolhatja az Ukrajnában zajló háború. A számok azt mutatják, hogy teljes foglalkoztatottság közelében áll a hazai piac, így a vállalatok ismét a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak, ami pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság szempontjából.

Egyre nő a munkaerőhiány

Az egyre növekvő munkaerőhiány igazolja a növekvő infláció kockázatát. A munkaerőpiaci feszesség látványos emelkedése az amúgy is gyors bérnövekedés ütemét még tovább gyorsítja, pluszban hozzáadódva az elszabaduló energia- és alapanyagköltségekhez. A kormány intézkedései hozzájárultak a munkahelymegőrzéshez A kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a bértámogatások, az adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium érdemben hozzájárultak a munkahelymegőrzéshez és ahhoz, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci válság jelentősen kisebb amplitúdójú volt, mint az egy

évtizeddel korábbi. A gyors helyreállás ellenére még látszanak minimális utóhatások, néhány szektor, köztük a külföldiek keresletére építő budapesti turizmus teljes helyreállása még várat magára, aminek a fő oka az lehet, hogy a korábban itt foglalkoztatott munkaerő könnyedén megtalálta a számítását más, erős kereslettel rendelkező szektorokban, jelenleg pedig az alapbérfolyamatokat erősítve, kiemelt bérajánlatokkal lehet csak visszacsábítani az eredeti helyre a szakembereket.

Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor

 





Ezeket olvastad már?
„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás