Rég várt hírrel jelentkeztek a kutatók: a rendszeres csokoládéfogyasztás 12 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás esélyét. A kakaós falatkák a szív- és rákbetegségek kialakulásával ennél is hatékonyabban veszik fel a harcot: 16 százalékot farag le a valószínűségéből, ha rendszeresen megeszünk egy-két kocka csokit – írja a The Sun.

 

Képünk illusztráció / Pixabay

Az eredmények a Marylandi Amerikai Nemzeti Rákkutató Központ vizsgálata után láttak napvilágot, és az egyik legmeglepőbb felfedezésük az, hogy akik hetente legalább kétszer megesznek két kocka csokit, azok sokkal kisebb eséllyel fognak diabétesszel küzdeni, mint azok, akik egyáltalán nem esznek csokoládét. A csokiban található ásványi anyagok ugyanis csökkentik a rossz koleszterin szintjét és a vérnyomást, és a csokifogyasztók jellemzően vékonyabbak és aktívabbak, mint a kevésbé édesszájú társaik – természetesen amennyiben mértéket tartanak. A csodaanyag neve a flavonoid, amely az erek és a vérkeringési rendszer épségét biztosítja.

Jiaqi Huang professzor azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a kulcs a mértékletesség, a heti két alkalommal kis mennyiségben fogyasztott csokoládé még erősen pozitív hatásokat fejt ki, de ha mindennap eltűntetünk egy tábla töltött csokit, ne számítsunk javuló egészségi adatokra. Ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy a rendszeresen alkalmi csokoládéfogyasztást egy kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe építsük bele, így is elősegítve, hogy jó sokáig élhessünk.