„Volt, hogy Chicagótól Buffalóig a hónom alatt vittem a jeges táskában az RNS-eket„ - árulta el Karikó Katalin





A magyar biokémikust sokan a Nobel-díj várományosaként emlegetik, miután a szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltások egyikét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.29.
gyógyítás

A Brain Bar Mi a kérdés? című podcastsorozatának legújabb részében a biokémikus arról is beszélt, hogy milyen akadályokkal kellett megküzdenie a vakcina megalkotásához vezető úton. Beszélt többek között az RNS-ek szerepéről, és arról is, hogy pontosan miből áll és hogyan készült el a koronavírus elleni vakcina - írja a Ripost.

A már számos díjjal kitüntetettKarikó Katalinról már többször bebizonyosodott, nagyon szerény, számára a kutatás a legfontosabb. Kiderült az is, hogy még mindig a régi autójával jár és a pénzjutalmakat, amelyeket kap, azon nyomban eladományozza.

Anno az RNS-ben rejlő lehetőségek vonzották őt erre a területre, már 1978 óta ezzel foglalkozik.

„A génterápia árnyékában dolgoztunk mi„ - mondta el a kezdetekről. „Én úgy gondoltam, hogy a legtöbb betegség nem génhiba, a legtöbb embernek van egy kis sebe vagy akkut betegsége, amit csak egyszer-kétszer kellene valamilyen RNS-sel megkezelni (...), ha a fehérjét kódoló RNS-t odavisszük a sebre, az meggyorsítaná a gyógyulást.”

Nem vezetett egyszerű út a ma ismert mRNS-eljárás szabadalmaztatásához. „Volt, hogy Chicagótól Buffalóig a hónom alatt vittem a jeges táskában az RNS-eket„ – mondta nevetve.

Végül nem is az általa alapított céghez, hanem a Modernához és a BioNTech-hez került a jog. Az utóbbihoz „követte” Karikó Katalin is, a koronavírus megjelenése pedig már a BioNTech alelnökeként érte. A módosított RNS-vakcináról először 2017-ben írták, hogy működik, az eljárásra is ekkor figyeltek fel a gyógyszercégek.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztõ BioNTech cég alelnöke
Fotó: MTI/Rosta Tibor

2018-ben a Pfizer felkereste a BioNTech-et, hogy az influenza ellen RNS-vakcinát akarnak kifejleszteni, és ebben az évben el is kezdtük a munkálatokat. Az utolsó pillanatban kellett átváltani a koronavírusra.„

Bár a nevét már világszerte ismerik, kevesen tudják, hogy majdnem abbahagyta az mRNS-kutatást, és más területet választott.

„A kísérletek során majd' 10 évig nem derült ki, hogy az RNS, amit készítek, gyulladást okoz. 4 éven keresztül csak azon dolgoztam, hogy ezt kiküszöböljem, úgy, hogy nem tudtam, hogy ez lehetséges-e egyáltalán. 5 módosítást tudtunk megcsinálni, szurkoltunk, hogy ezek között legyen az, ami hatásos. Végül egy módosítással olyan RNS-t tudtunk csinálni, amellyel terápiás fehérjét lehetett volna kódolni. El se akartuk hinni, hogy ilyen létezik.”

Karikó Katalin nem ül a babérjain, a koronavírus-járvány után is folytatni fogja a kutatásait, ebben látja ugyanis a gyógyítás jövőjét.

„Az immunrendszer és a vírusok állandóan harcolnak, de amikor bejön az RNS-vakcina, akkor a meccs el van döntve, a vírus ki van ütve„ – idézi a Ripost Karikó Katalin szavait.

Karikó Katalin a beszélgetésben azt is elmondja, milyen megbetegedések kialakulását lehet majd akár megelőzni is az RNS-vakcinával.





Ezeket olvastad már?
„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás