A hidegháború óta az Egyesült Királyságot fenyegető legnagyobb veszélyeket összegezte több szakember, amelyet egy 120 oldalas dokumentumban foglaltak össze. A Mirror számol be a biztonságot, védelmet, fejlesztést és külpolitikát átfogó kutatásról, ami többek között arra figyelmeztet, hogy néhány év múlva kitörhet egy Covid-19-hez hasonló járvány.

A brit kormány által 2020 elején kért vizsgálat szerint egyre gyakoribbak lesznek a fertőző betegségek, ráadásul egy a koronavírushoz hasonló járványra is számítanak 2030 környékére. Ezeket a kutatás szerint olyan vírusok, baktériumok vagy paraziták által okozott betegségek lesznek, amelyek állatokról emberekre terjednek. Az egyre gyakoribb megjelenésüket a populáció növekedése okozza majd, ami miatt a mezőgazdaságnak még többet kell termelnie. A fejlődéssel egyre több élőhely veszik majd el a mezőgazdaság térhódításával, így egyre szorosabban kell állatnak és embernek együtt élnie, ami azt eredményezheti, hogy bármilyen vírustörzs könnyebben terjed egyikről a másikra.

Az áttekintés előszavában Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy amikor elkezdték összeállítani ezt a dokumentumot, „ nem is számíthattak rá, hogy a koronavírus kiválthatja a második világháború óta talán a legnagyobb nemzetközi válságot, aminek tragikus következményei még évekig fennmaradnak”