Mint a Metropol megtudta, már Budapesten is talált olyan kígyókat, amiket korábban legfeljebb a tévében láthattak az emberek.

Addig kell, amíg cuki

„A gondot nem azok jelentik, akiknek engedélyük van veszélyes állat tartására, hanem azok, akik illegális úton szereznek be egzotikus élőlényeket” – mondta a Metropolnak Both Zoltán – „Több mint 20 éves tapasztalatom alapján egyre többen divatból tartanak állatot mindenféle szakmai tapasztalat nélkül, vagy anélkül, hogy utánaolvasnának. Néha azt sem tudják, milyen állatot vittek haza. Mutogatják az új szerzeményt, aztán vége a varázsnak, és ha megnő, elengedik a megunt jószágot. Azt gondolják, úgysem derül ki, honnan került oda”.

Both Zoltán a hüllőszakértő (Fotó: vadallatbefogo.eu)

Kaland a tigrispitonnal

A hüllőszakértő egyik legnagyobb fogása egy budapesti tigrispiton volt.

Kispesten egy templomkertben találtak egy három méteres tigrispitont. Azonnal a helyszínre vittek. Az utolsó pillanatban kaptam el a kígyót, így nem lett baj. De itt sem a kígyó volt a hibás, ő, mint ragadozó, csak táplálékhoz akart jutni. A hibás az, akitől meg tudott szökni” – hívta fel az eset kapcsán a figyelmet a vadállatbefogó.

Zoltán gyerekkora óta rajong a hüllőkért (Fotó: Facebook)

A hazai édesvizek szörnyetege

A legtöbb esetben Both Zoltánt a veszélyes, akár csatornafedél nagyságot is elérő, mindenevő aligátorteknősökhöz riasztották. Ezek a pár ezer forintos állatok a 90-es évek engedély nélkül tartható nagy kedvencei voltak. Az elmúlt 6 évben 17 szabadon engedett példányt fogott be Zoltán a hazai édesvízi tavainkból, folyóinkból.

Ezek a megvásárláskor gyufásdoboznyi nagyságú állatok megnőve elérhetik a 35 kilót is. Méltók a nevükhöz. Ráharapnak mindenre, és erős állkapcsukkal elharapják egy vastag partvis nyelét, de akár egy kisgyerek kezét is” – árulta el a vadállatbefogó.

Gyakran hívják a televízióba a hazai vadállatbefogót (Fotó: TV2)

Nincs minden ellen szérum Magyarországon

Előfordulhat, hogy egy másfél milliós, kígyóméreg elleni szérumot Bécsből kell meghozatni.

Vegyünk egy csörgőkígyót, 50 ezer forintért be lehet szerezni, közben a mérgének ellenszéruma másfél millió forint” – magyarázta Zoltán „Aki ilyen állatot vásárol, annak rendelkeznie kellene a tartott kígyó mérgének ellenszérumával is. Ha ugyanis itthon nincs ellenméreg, legközelebb Bécsből vagy Franciaországból hozatható, helikopterrel. Lehet, hogy mire ideér a szérum, addigra már egy-két végtagnak annyi! A fővárosi állatkertben is tartanak ellenanyagokat, de csak azokhoz a kígyókhoz, amilyenekkel ők is rendelkeznek„.