A pandémia egyik legnagyobb botránya bukott ki, amivel már a Wikipédia is külön foglalkozik: akkora harc folyik világszerte a Sinopharm vacináért, hogy több országban sorra buknak le politikusok, üzletemberek azzal, hogy jóval a lakossági oltások előtt, soron kívül oltatják be vele magukat – ismerteti a Ripost.

Le kellett mondaniuk

Mint arról a Metropol is beszámolt korábban, távozni kényszerült posztjáról Ginés González García argentin egészségügyi miniszter, miután fény derült arra, hogy barátainak soron kívül biztosított koronavírus elleni oltást a minisztériumban.

Peruban is hatalmas felzúdulást keltett február közepén, hogy kiderült: több mint négyszáz politikus és más közismert személyiségek, köztük maga Martín Vizcarra államfő titokban, az egészségügyi dolgozókat megelőzve kapta meg a Sinopharm kínai gyógyszergyártó cégtől beszerzett oltást.

Illegálisan kapták meg az oltást

Az elnök akkor azzal védekezett, hogy ő és a felesége önkéntesként vettek csupán részt a Sinopharm klinikai vizsgálatában.Viszont innen már elindult a lavina: kiderült, hogy az elnök többi családtagja is megkapta az oltást, sőt, a még regnáló egészségügyi miniszter és a külügyminiszter is, valamint további kormánytagok, tisztségviselők, sőt, még a katolikus egyház tagjai és neves üzletemberek is megkapták az oltást soron kívül. Tulajdonképpen az illegálisan beoltott emberek 25 százaléka állami munkavállaló volt – írja a Ripost.

Az első, aki lemondott, Pilar Mazzetti egészségügyi miniszter volt, majd a külügyminiszter, Elisabeth Astete.

A kongresszus ezzel párhuzamosan folyamatosan nyomozott az ügyben, és számos szereplőt kihallgattak.

Gyakorlatilag a komplett kormány belebukott: sőt, a volt miniszterelnök, a külügyminiszter és az egészségügyi miniszter ellen eljárást is indítottak.

Hazánkban a baloldali politikusok oltatják magukat illegálisan

Január végén derült ki, hogy Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármestere jogosulatlanul kért és kapott koronavírus elleni védőoltást január elején. Azóta az is kiderült, hogy nemcsak saját magának, hanem a feleségének is beadatta.

László Imre az ATV egyik reggeli műsorában azt mondta, hogy „behívták” abba a kórházba, ahol korábban igazgató volt. Az oltási rend szerint eddig csak az egészségügyben dolgozók és az idősotthonok lakói kaphattak oltást, és ő egyik tábort sem erősíti.

A baloldal a járvány kezdete óta mindent megtesz annak érdekében, hogy hátráltassa a járvány elleni védekezést, és a halálkampányukkal sokakkal akarják elhitetni, hogy a vakcinák veszélyesek. Ennek ellenére éppen a Gyurcsány-féle koalíció tagjai sorra buknak le azzal, hogy soron kívül oltatták be magukat.