Egy férfi ellen emelt vádat az Érdi Járási Ügyészség, miután a szabályszegései hozzájárultak az egyik munkás halálához egy építési területen.

A vádirat szerint az elkövető ügyvezetése alatt álló cég elvállalta egy érdi iskola felújítási munkálatait. A homlokzaton végezett munka miatt oda felállítottak egy ötszintes, tíz méter magas, tizenkét és fél méter széles állványzatot – áll az ügyészség oldalán.

2021 januárjában az elkövető ennek az állványzatnak az elbontására adott utasítást az embereinek. Ugyan néhány védőfelszerelést biztosított nekik, de nem adott részletes eligazítást a folyamatról, és nem bocsátotta rendelkezésükre az azzal kapcsolatos gyártói leírást sem. Emellett nem ellenőrizte, illetve irányította a helyszínen a folyamatot és nem jelölt ki arra senkit.

Az ötszintes állványzat bontásához a munkások kézi erővel kezdtek hozzá, azonban a gyártói előírás gépi, karos anyagmozgató gépet írt elő. A legfelső szinten az egyik munkás úgy kezdte meg a szétszerelést, hogy nem volt biztosítva a leesés ellen. Így amikor egy körülbelül tizenkét kilogrammos állványelemet vitt a kezében és megbotlott, kénytelen volt megkapaszkodni. Ekkor azonban az állványelemet kiejtette a kezéből, ami mintegy tíz méteres zuhanás után, a földszinten, védősisak nélkül munkát végző sértett fejére esett. A sértett az elszenvedett súlyos koponyasérülés miatt a helyszínen azonnal meghalt.

Halála visszavezethető az elkövető általi szabályszegésekre.