A belváros egyik legforgalmasabb útján, a József körúton a Blaha Lujza téri felújítás és az ennek ellenére megtartott biciklisáv miatt folyamatosak a közlekedési dugók és a kígyózó kocsisorok. A Metropol újságírója a Rákóczi tér és a Blaha Lujza tér közötti szakaszon számolta össze a szabályszegőket. Némelyek egészen pofátlanul szabálytalankodtak.

Sokan átminősítették magukat kerékpárossá (Fotó: Metropol)

Akár 20 percet is nyerhetnek a szabálytalankodók

Mivel a Népszínház utcába nem lehet lekanyarodni a körútról, így azzal sem védekezhetnének az általunk látott autósok, hogy csupán ezért vették igénybe az út jobb oldalát. Minden egyes, a József körúti biciklisávba szabálytalanul behajtó autó körülbelül 20 percet nyert az életveszélyes akciójával, ennyi idő alatt lehetett ugyanis a Rákóczi térről „lecsorogni” a Blahához. 30 perces ott-tartózkodásunk alatt, összesen 10 autós döntött úgy, hogy szabálytalanul előzi a biciklisávban a kocsisort.

A szabályosan közlekedőket veszélyeztetik

A Blaha Lujza térnél, ahol az építkezés miatt egy sávra szűkült az út, jelenleg két lámpától érkezik kocsisor, így ez is megnöveli a várakozási időt. Ráadásul nagyon kevés kocsi fér be a következő lámpa és a Népszínház utca közötti szakaszra. Mivel csak három autó tud átcsusszanni a zöldön, ezért az utcából kikanyarodóknak, és a Rákóczi tér felől érkezőknek folyamatosan meg kell állniuk. Jogosan lehetnek tehát felháborodva az éppen a dugó miatt a munkából elkéső sofőrök és a szabályosan közlekedő kerékpárosok, akiknek a testi épségét veszélyeztetik a sávjukban váratlanul felbukkanó autók.

Volt, aki fél órát várakozott szabálytalanul (Fotó: Metropol)

Volt, aki még pofátlanul le is parkolt a biciklisávban

Ahogy a fotónkon is látszik, volt olyan sofőr is, aki megelégelve a parkolóhelyek hiányát, fogta magát, és a biciklisávra parkolva várakozott. Az alatt a fél óra alatt, amíg a helyszínen voltunk, semmitől sem zavartatva várakozott a padka mellett. Így még őt is kerülgetniük kellett a kerékpárosoknak és a szabálytalan előzőknek.

A buszsávokat is gyakran használják az autósok

Összesen 63 autóst büntettek meg a budapesti rendőrök augusztus 30-án és 31-én, amikor célzottan ellenőrizték a buszsávok szabályos használatát. A kétnapos ellenőrzés során a zsaruk 62 sofőrt bírságoltak meg a helyszínen a buszsávban való jogosulatlan közlekedés miatt, az ugyanitt történő szabálytalan megállás miatt egy esetben intézkedtek. Ezen kívül hat emberrel szemben éltek szabálysértési feljelentéssel.

Volt olyan autós, amely a kerékpársávot is elfoglalta (Fotó: Metropol)

Az iskolakezdés óta tovább nőttek a dugók

A Metropol kint járt szeptember 1-én Budapest legforgalmasabb helyein, hogy megtudja, hogyan vizsgáznak a fővárosi autósok a megnövekedett forgalom kezelésében. Az iskolakezdés napján sokan a tömegközlekedéssel próbáltak gyorsabban célba jutni. A megnövekedett utasforgalomnak meg is lett az eredménye. Tömött HÉV-eken, metrókon hering módra utazó emberek, zsúfolt, egymásra torlódó buszokon fürtökben lógó utasok. Talán ennek volt köszönhető, hogy az iskolakezdés másnapján aki tehette, inkább visszaült az autójába.