Tisztelt Szerkesztőség!

Az elmúlt héten háromszor is késett a 13 éves lányom az iskolából, mert a reggeli dugó miatt nem ért időbe be. Az egyik Kálvin-térnél lévő iskolába jár, ahová eddig metróval ment Kőbánya-Kispestről, most azonban át kell szállnia a pótlóra a Népligetnél. Számoltunk azzal, hogy emiatt korábban kell elindulnia otthonról, de így se sikerül mindig időben beérnie az iskolába. A 15 perces utat a reggeli forgalom miatt 40-50 perc alatt járja meg. Sajnos már a késései miatt összejött egy órányi hiányzás, a szülői igazolást viszont nem szeretnénk erre felhasználni, főleg, hogy ez nem a mi hibánk. Hogy tudnánk ezt igazolni?

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A BKK-tól kérhetünk igazolást

Ha a késés valóban amiatt történt, mert a busz a forgalom vagy egyéb műszaki okok miatt nem tudta a tartani a menterendjét, a BKK-tól kérhetünk igazolást, ami tanúsítja ezt. A vállalat központjában (Budapest, Rumbach Sebestyén u. 19,) személyesen elmondhatjuk a problémát, ahol indokolt esetben ki is állítják azonnal az igazolást a megfelelő adatok mellett.

  • név és egyéb személyes adatok
  • járat száma
  • melyik megállóból melyik megállóba utaztunk
  • mikor utaztunk (dátum és óra)
  • mennyit késett a busz

Ha személyesen nem tudunk a BKK központjába elmenni, emailben is leírhatjuk a problémánkat az említett adatokkal együtt a bkk@bkk.hu címre. A vállalat pedig elküldi az igazolást.

15 perc késés után jár az igazolás

Fontos, hogy az igazolást csak 15 perc késés felett állítja ki a BKK.

Nem szabad ezzel visszaélni

Annak érdekében, hogy a utasok ne tudjanak ezzel visszaélni, a BKK minden esetben utánajár, hogy az adott járat a megadott napon és időben tényleg késett-e, és nem mást akarnak a dokumentummal igazolni.

„Nem vesszük olyan szigorúan a késést”

Fotó: Shutterstock

A diákoknak a hivatalos rend szerint a BKK ügyfélszolgálatánál kért papírral kell igazolniuk a közlekedés miatti késésüket az iskolában. Vannak azonban olyan intézmények, amik eltekintenek ez alól. – A mi iskolánkba főként metróval és villamossal érkeznek a diákok, így tudjuk, hogyha sokan késnek az a közlekedés miatt van. Nem vesszük ezt olyan szigorúan, hiszen nem a tanulók hibája a késés. Azt sem várjuk el tőlük, hogy beszerezzék az igazolást, mert úgy még később érnének be az órára. A szülői igazolásokat pedig nem szeretnénk, ha ilyen dolgokra pazarolnák – mondta lapunknak az egyik budapesti általános iskola munkatársa.