A legtöbb budapestit sokként érte a hír, hogy Karácsony Gergely lebetonoztatta a Lánchíd budai oldalán álló ikonikus virágágyást. Bár a főpolgármester azzal indokolta a döntést, hogy a területet átmenetileg bevonják a forgalomba, hogy enyhítsék az autósok kellemetlenségeit, ehhez képest péntek reggelre sárgával felfestett kerékpársáv jelent meg a Clark Ádám térenemlékeztet a Ripost.

Biciklisávok jelentek meg (Fotó: Ripost)

Az már hét elején kiderült, hogy az egyszerre időzített felújítások teljesen megbénították a fővárost: az az útvonal, amit eddig autóval negyedóra alatt meg lehetett tenni Budapesten, a hétfői lezárások óta akár másfél, kétórásra is megnőtt. A pesti alsó rakpart, a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a 3-as metró felújítása mind egyszerre kezdődött, ezért az autós és a buszos közlekedés ellehetetlenült a városban.

„Így mindenki szív”

A Clark Ádám téri új, kerékpársávok csak még tovább fokozhatják majd a káoszt. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára „ötletszerűnek” nevezte Karácsony kerékpársávjait.

Így mindenki szív: buszozó, villamosozó, kerékpározó, gyalogos és autós egyaránt… Pár liter sárga festék ötletszerű szétlocsolásával, és a felújítások észszerűtlen, össze-vissza hegesztésével csak megbénítani lehet a várost. Ezek a gigadugók nemcsak az embereket akadályozzák és dühítik fel joggal, hanem mérhetetlen környezetszennyezést is okoznak. Ennyit a zöld és klímabarát főpolgármesterről…” – írta posztjában az államtitkár.

A Clark Ádám téren megjelent új kerékpársávra már a kerékpárosok is azt mondják, hogy inkább ne.

„Én eddig is el voltam bicikli utak nélkül” – mondta egyikük. „Szeretem a zöldterületeket, és az most eltűnt. Nem olyan jó most ránézni a Clark Ádám térre, mint előtte. És ez nekem így nem pálya” – mondta másikuk. Arra kérdésre, hogy szerintük Karácsonyék visszaállítják-e majd a zöldterületet, egyikük annyit mondott, hogy nagyon sok ígéretet hallott már életében.