RETRO RÁDIÓ

Indulhat a nyaralás, ezekre kell figyelned a koronavírus árnyékában





A koronavírus-járvány két évig beárnyékolta az utazás lehetőségét is, azonban idén nyáron már végre szabadabban tervezhetjük nyaralásunkat. A Covid még nem tűnt el teljesen, ezért a tervezett utazás során is érdemes betartani az óvintézkedéseket, illetve tájékozódni az adott ország beutazási feltételeiről, hogy jól teljen a nyaralás. Például Olaszország és Görögország a turisztikai csúcsszezonra enyhített beutazási feltételein.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.17.
nyaralás

Nyakunkon a jó idő és ezzel hamarosan elérkezik a nyaralási, utazási szezon. Bizonyára sokakat foglalkoztat az a kérdés: hol nyaraljunk 2022-ben? A hazai célpontok mellett bizonyára sokan vágynak külföldre, hiszen két évig a koronavírus-járvány miatt szinte hermetikusan el voltunk zárva a világ többi részétől. Persze a járvány még nem tűnt el teljesen, ezért ha külföldre tervezünk utazni, akkor érdemes tájékozódni a beutazási feltételekről.

Idén újra lehetőségünk van külföldi nyaralást szervezni – Fotó: Shutterstock

Nyaralás 2022

A Magyar Konzuli Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy bár több országban enyhülnek a járványügyi intézkedések, a koronavírus még nem múlt el teljesen, ezért továbbra is óvjuk egészségünket.

Nyaralás külföldön

A Magyar Konzuli Szolgálat oldalán mindig aktuálisan tájékozódhatunk a magyar állampolgárok beutazási feltételeiről és arról, hogy milyen koronavírus-oltást fogadnak el külföldön. Ha ezekre figyelünk, nem lehet gond a nyaraláson.

  • Ausztriai beutazás: 2022. február 22-től ismét a 3G-szabályok vannak érvényben, vagyis a tesztelt, oltott, felgyógyult követelményeknek kell megfelelni. Az országba utazás karanténköteles, kivéve, ha a beutazó rendelkezik a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, vagy oltási igazolással, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással. Ausztria nem fogadja el a Szputnyik V oltóanyagot.
  • Horvátországi beutazás: 2022. április 9-től az európai uniós polgárok szabadon, korlátozásmentesen beutazhatnak az ország területére.
  • Olaszországi beutazás: Csak érvényes digitális Covid-igazolással lehetséges, a magyar oltási igazolványt nem fogadják el. Olaszország koronavírus-helyzete miatt a Szputnyik V vagy kínai oltás esetén harmadik, unió által elfogadott oltásra van szükség, illetve elfogadnak gyógyultsági igazolást, PCR- vagy antigéntesztet is.
  • Albániai beutazás: Karantén- és tesztkötelezettség nélkül,védettségi igazolással, függetlenül az oltás típusától. Betegségen átesett igazolás is megfelel.
  • Görögországi beutazás: Uniós Covid-igazolással, felgyógyultsági igazolással, vagy PCR-, illetve antigénteszttel.
  • Szlovákiai beutazás: 2022. április 6-tól szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.
  • Portugáliai beutazás: EU-s Covid-igazolás szükséges. Szputnyik V vakcinát nem fogadnak el. EU-s Covid-igazolás hiányában negatív PCR- vagy antigénteszt felmutatásával lehetséges.
  • Szlovéniai bautazás: Korlátozások nélkül be lehet utazni az országba. Olaszország és Görögország enyhített néhány Covid–19-korlátozáson.
  • A koronavírus két évig beárnyékolt az utazási terveinket – Fotó: Shutterstock

    Nyaralás Európában

    Olaszország és Görögország is enyhített beutazási feltételein, tekintettel a nyaralási időszakra. Görögországban az egyetlen fennmaradt koronavírus elleni intézkedés az a maszkhordási kötelezettség repülőtéri érkezéseknél és a várakozási területeken, illetve a járatokon. Olaszország a koronavírus európai járványepicentruma volt 2020 februárjában. Továbbra is oltáshoz köti Olaszország a beutazás feltételét, azonban enyhülnek a szabályok például az éttermekre vonatkozólag. A maszk viselésére pedig a tömegközlekedési eszközökön és a mozikban kell odafigyelnünk.

    „Szükség volt rá. Több mint két évet vártunk” – mondta Claudio Civitelli, egy római lakos, aki egy bárban itta reggeli kávéját.

     





    Ezeket olvastad már?
    "Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

    "Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

    Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

    Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

    Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

    Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

    Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

    Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás