A mai napon 120 ezer második dózisú Szputnyik V vakcina érkezett Budapestre.

A Metropol korábban beszámolt róla, hogy ma 3597 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 731 675 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 285 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 265 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 435 344 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 272 066 fő. 10 364 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1204-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán

A magyar lakosság 30,7%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15,8%-os átlaggal. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása. A kormány mai ülésén is értékeli a járványügyi helyzetet – olvasható a koronavirus.gov.hu. oldalán.

A magyar lakosság átoltottsága a kétszerese az európai uniós átlaghoz képest.

2 PCR-teszt kell a karanténkötelezettség feloldásához

Egy negatív PCR-tesztet a beutazáskor is figyelembe vesznek a határellenőrzést végző rendőrök. Összesen kettő negatív PCR-teszttel lehet mentesülni a hatósági házi karantén alól – tájékoztatott Kiss Róbert, aki hozzátette, hogy a védettséget igazoló igazolvány önmagában még nem mentesít a karanténkötelezettség alól. A teszteknek angol vagy magyar nyelvű PCR-teszteknek kell lenniük.

Kevesebb az új fertőzött

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője beszélt arról, hogy hosszú idő után először újra csökkenni kezdett az aktív fertőzöttek száma. 13 ezerrel kevesebb volt a fertőzött a 14. héten.

Budapesten van a legtöbb fertőzött

Az elmúlt héten az új esetek 14 százalékát Budapesten, 13 százalékát Pest megyében azonosították, a legalacsonyabb Zala megyében volt az új fertőzöttek aránya. Budapest, Komárom-Esztergom és Tolna megyében csökkent a legnagyobb mértékben az új fertőzöttek száma a korábbi héthez képest – mondta az osztályvezető.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

„Minden Magyarországon használt vakcina hatékony”

„A védőoltás töredékére csökkenti a súlyos betegségnek a lehetőségét, a védőoltás beadása után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és higiénés rendszabályokat” – tájékoztatott Galgóczi Ágnes.