Az Európai Bizottság (EB) „botrányosan” lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat – mondta Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a tavalyi évet jellemző problémák nem tűntek el idén sem, sőt az esztendő elején – a várakozásokkal ellentétben – elmaradt az „eufória”.

„Mindenki azt várta a brüsszeli hitegetés alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban (EU) hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Hozzátette, mindez azonban elmaradt az EB miatt, míg az EU határain túl, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben „viharos sebességgel” zajlik az emberek beoltása.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter szerint az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban. „Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat – mint minket is -, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni”– emelte ki.

Szerinte ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal „valamifajta” vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.

Brüsszeli hitegetés, elmaradt eufória, orosz vakcina👇🏻

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, January 14, 2021