Mint mondta, a rendőrségnek átadott több mint húszezer felvétel – egy terabytenyi anyag – átvizsgálásával jutottak erre a megállapításra. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves elkövető lőszervásárlási próbálkozásáról. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy „a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban”.

Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette

Nehammer szerint a tettes, akit a rendőrség agyonlőtt, „tökéletesen” félrevezette az iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozó szervezetet.
Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A migrációs hátterű gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, egyesek közülük külföldi állampolgárok. Az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy Bécsben továbbra is magas fokú biztonsági készültség van érvényben.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított – albán gyökerekkel rendelkező – merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében. Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a terrorista a állandó látogatója volt Hasnerstraße utcában található hírhedt bécsi mecsetnek, amelyet a hatóságok többször is említettek a szélsőséges iszlamista körökkel összefüggésben.

Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) az APA-nak nyilatkozva elhatárolódott a szóban forgó imaháztól, amely fölött – mint hangsúlyozta – nincs ellenőrzése. A mecsetben a többi között Mohamed M. és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként kilenc év börtönre elítélt Lorenz K. ismert iszlamisták is gyakran megfordultak. Az egyelőre nem világos, hogy Fejzulai kapcsolatba került-e velük.