Szombaton az Ukrajnával és Belarusszal is határos oroszországi Brjanszk megyében megpróbálták felrobbantatni az Európába tartó Barátság kőolajvezetéket – írta az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál nyomán a Magyar Nemzet. Összesen három robbanás történt, amik megrongálták az egyik transzformátorállomást. Az eset után az orosz olajvezeték-hálózatot üzemeltető Transznyeft vállalat közleményt adott ki, hogy a vezeték működésében nincs fennakadás.
Május végén Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója azzal fenyegetőzött, hogy „Akár valami történhet ezzel a vezetékkel”.

A Barátság kőolajvezeték továbbra is zavartalanul működik Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Magyarország világossá tette: ellenzi a teljes körű európai olajembargót, mivel a közép-európai országok erősen függnek a Barátság vezetéken érkező kőolajtól. Zerkal szerint – mivel Magyarország az Ukrajnán keresztülhaladó Barátság kőolajvezetéken kapja az orosz kőolajat – Ukrajnának nagy befolyása van Magyarországra, és a vezeték megrongálásával, elzárásával nyomást tudna gyakorolni hazánkra azért, hogy a kormány mégis támogassa az olajembargót.

„Ha »valami történne« a vezetékkel, akkor nemcsak Magyarország, hanem a teljes régió bajba kerülne. Ugyanakkor Ukrajna tranzitbevételei is megszűnnének, Oroszországnak pedig többé nem lenne érdeke az ukrán energetikai infrastruktúra kímélése” – mutatott rá Hortay Olivér, a Századvég energiapolitikai elemzője.