„A magyar népességet átlagon felül jellemzi egyebek között az egyensúlytalanság és a depresszív állapot. A mostani, pandémiával és korlátozásokkal terhelt időszakban mindent magunknál kell kezdeni, fontos a strukturálás, a munka és az életvitelünk rendszerezése” – közölte Facebook-oldalán Bagdy Emőke. A klinikai szakpszichológus tanácsokat adott.

1. Sok mozgás, szabad levegő, légző- és mozgásgyakorlatok, a nordic walkingtól a futásig minden mozgás kincset ér.
2. Beosztott idejű monitorhasználat, szünetidőkkel.

3. Derűs és kreatív családi programok az izolációs helyzetekre, a humor, a derű, az optimizmus viszonyulásmódjának gyakorlása.

4. A szeretetkapcsolatok erősítése.

5. Egymás hitének támogatása arra nézve, hogy minden rossznak van vége.

6. Előretekintő jövőtervezés, egymás segítése és pozitív megerősítése.

7. Segítsük elő az oltás szükségességéről meggyőzést, legyünk ebben is aktívak. Az oltás életben tartó sorsmegoldás, amelynél biztosabb módszer egyelőre nincs.

Magam is a felsoroltaknak megfelelően élek.

„A krízis a legjobb tanítómester”

Bagdy Emőke szerint a pandémia jó alkalom arra, hogy megvizsgáljuk azt, ami belül van (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

A szakember szerint a járványnak ugyanakkor van pozitív hatása is, erről korábban részletesen mesélt a Metropolnak.

„Megtanultuk mindnyájan a hálát átélni. Ki azért, mert megúszta eddig, ki azért, mert megmenekült, meggyógyult. A veszteségek viszont befelé fordították figyelmünket lelkünk mélye felé. Extrovertált életünkben minden inger kifelé vonz, a külvilág információáradata elsodor. Hamarosan eljuthatunk már idegen bolygókra is, de azt a bolygót, ami a lelkünk, nem ismerjük. Saját belső világunkat elfelejtettük felfedezni, megismerni. Magunk és mások érzelmeit képtelenek vagyunk megfelelően értelmezni. Amikor a járvány elzárta a külvilágot, nem tudtunk hova menekülni, ezért szerencsére sokan elkezdtünk foglalkozni lelki dolgokkal, saját magunkkal. Kinyílt egy másik világ. Rájöttünk, hogy milyen fantasztikus értékek vannak a mélyben. A krízisnél sokszor valóban nincs jobb tanítómester” – mondta korábban lapunknak.