RETRO RÁDIÓ

Most még dönthetsz, hamarosan már csak három vakcinából választhatsz!





A mai napon tárgyalják az 5 millió beoltottnál életbe lépő enyhítések következő lépéseit, derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.19.
védekezés

Szerdán is megtartotta szokott sajtótájékoztatóját az operatív törzs. A tegnapi napon bejelentették, 334 ezer adag Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra, ma újabb szállítmány érkezése várható.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 790 996 fő, közülük 2 774 416 fő már a második oltását is megkapta. Kedden alacsonyabb volt az új fertőzöttek száma, azonban több az elhunytaké. Az elmúlt 24 órában 633 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 799 588 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 52 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 329 főre emelkedett.

A mai napon tárgyal a kormány az enyhítés következő lépéseiről

„Minél több a beoltott, annál kevesebb a beteg. Levonulóban van a járvány. De hátra még nem dőlhetünk, amíg mindenkit be nem oltunk, aki fel kívánja venni az oltást. Mai ülésen tárgyalják, hogy 5 millió beoltott után mely szabályokat tudjuk feloldani. 5 millió 100 ezer fő regisztrált eddig„ – nyilatkozta az operatív törzs sajtótájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője.

Nem sokáig tudnak még 4-féle vakcinára időpontot foglalni az emberek

Folyamatosan lehet időpontot foglalni a Sinopharmra, már 4 és fél millió vakcina érkezett ebből az oltóanyagból. Május 25-ig vannak foglalható időpontok. A készülő magyar vakcina is nagyon hasonló lesz ehhez” – árulta el György István.

Az oltási munkacsoport vezetője tájékoztatott arról, mely oltóanyagokból van már csak korlátozott számú Magyarországon.

AstraZeneca-oltásból kisebb szállítmányok fognak érkezni a jövőben, így új első körös AstraZeneca-vakcinák nem lesznek már többet meghirdetve. A Szputnyikra várók se halogassanak tovább, ebből már nem érkezik több. A megrendelt kétmillió már megérkezett. A mai napon újabb Pfizer-oltásokat is meghirdetünk, 190 ezer adagot tudunk kiadni az első körös oltásokra” – mondta el György István.

Vakcinaválogatók, figyelem! (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Időpontfoglalás SMS nélkül

Az országos oltási munkacsoport vezetőjétől megtudtuk: Most már külön értesítés nélkül tud bárki Pfizer-oltásra időpontot foglalni, már nem kell SMS-re várni, nem fognak küldeni. Akinek érvényes a regisztrációja, menjen fel a honlapra, írja be a tajszámát és születési idejét, a helyszínt, ahol felvenné az oltását, majd az időpontot, és kész is a foglalása. Csak azok fognak oltást kapni, akiknek érvényes időpontfoglalása van.

Még több mint 700 ezer regisztrált nem vette fel az oltást. Nekik azt ajánlja György István, hogy jó lesz sietni, azonban a későbbiekben is érkezni fog Pfizer-vakcina.

Nem lesz többet kampányszerű oltás

Külön oltási kampánya nem lesz már a tizenéves fiataloknak sem” – árulta el György István.

Innentől a többi emberrel együtt fognak tudni időpontot foglalni.

Elindult a Magyarországon élő külföldiek és a határon túli magyarok oltása

Számukra még a regisztráció zajlik, az időpontfoglalásra és az oltás felvevésének lehetőségéről időben fogják értesíteni őket” – árulta el az oltási munkacsoport vezetője.

Visszatérhet még a koronavírus

György István figyelmeztetett mindenkit: még visszatérhet a koronavírus új mutánsokkal vagy hullámmal!

Oltás nélkül lejár a védettségi igazolvány, oltással nem

Az oltás utáni védettségi igazolvány ideje határozatlan. Míg hogyha csak a víruson való átesés miatt kapták meg az emberek, akkor adott idő után lejár az érvényessége” – nyilatkozta György István.

Aki megkapta mindkét oltását, annak nem jár le a védettségi igazolványa (Fotó: MTVA/Róka László)

Ausztriában megváltoztak a beutazási szabályok

Honfitársainkra az alábbi szabályok vonatkoznak: aki rendelkezik 72 órán belüli negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belüli antigénteszttel, illetve már átesett a víruson, vagy két koronavírus elleni védőoltással rendelkezik, akkor beutazhat karanténkötelezettség nélkül.

Csökken a fertőzöttek száma, főleg az aktív korúak veszélyeztetettek

„Főleg az aktív korosztályúak közül kerültek ki az új fertőzöttek„ – árulta el Müller Cecília országos tiszti főorvos, hozzátette – „40–49 évesek teszik ki a legnagyobb számban az új fertőzöttek részét, a betegek 20%-át teszik ki. Őket követik a 30–39 évesek és a fiatalabb korosztály.”

A legfertőzöttebb terület jelenleg Nógrád megye, itt van a legtöbb új fertőzött, egyre kevesebb beteg van azonban Tolna, Zala és Békés megyében.

Családorvosok világnapja

Köszönöm azt a helytállást, amit az elmúlt időszakban nyújtottak, most pedig azt, amit az oltások során aktívan véghez visznek. Ez már a tevékenységük koronája” – nyilatkozta Müller Cecília.

Végre újra van lehetőség úszni! (Fotó: Shutterstock)

Babaúszás is csak védettségi igazolvánnyal

Müller Cecília elárulta, mi kell ahhoz, hogy az anyukák elvihessék kisgyereküket az uszodába.

Két feltétele van, védettnek kell lennie az oktatónak, és értelemszerűen a szülőnek is rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal ahhoz, hogy elvihesse gyermekét babaúszásra” – árulta el újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos.

Oltás után is lehet vért adni kis időt követően

„Bármelyik oltóanyaggal kapcsolatban felléphetnek mellékhatások, így azt ajánljuk, hogy néhány napot várjanak a vakcina megkapása után, azonban ezt követően azonnal adhatnak vért az emberek„ – nyilatkozta az országos tiszti főorvos.





Ezeket olvastad már?
Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás