RETRO RÁDIÓ

Az Ida hurrikán pokoli pusztítást fog csinálni, már csak pár óra van hátra





Az amerikai Louisiana állam hatóságai attól tartanak, hogy a Mexikói-öböl északi partjaihoz közeledő Ida hurrikán az elmúlt másfél évszázad legerősebb hurrikánjává válhat – jelentette ki helyi idő szerint szombat délutáni sajtótájékoztatóján John Bel Edwards kormányzó.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.29.
katasztrófa

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ által előzőleg kiadott figyelmeztetés szerint az Atlanti-óceánon kialakult Ida a legmagasabb, négyes kategóriájúvá erősödik vasárnapra, amikor – kevesebb mint 18 órán belül – eléri Louisiana partjait.

Elmondhatjuk, hogy ez lesz a legnagyobb erejű hurrikán, amely Louisianát az 1850-es évek óta sújtotta” – hangsúlyozta az állam kormányzója.

Edwards szerint a lakosságnak rendkívül kevés ideje maradt, hogy felkészüljön erre a viharra. „Minden lehetséges módon fel kell készülni” – figyelmeztetett, megjegyezve, hogy „az időjárás gyors ütemben romlani fog”. Szavai szerint a hatóságok állami és szövetségi szinten is mindent megtesznek a biztonság érdekében.

Louisiana 320 kilométeres partvonalán evakuálási figyelmeztetés van érvényben

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a tengerparti területek lakói közül sokan igyekeznek elmenekülni a szárazföld belseje felé, ahol a vihar várhatóan kisebb pusztítást okoz majd. A televíziós híradókban sokkilométeres közlekedési dugókat mutatnak a tengerparttól elvezető utakon.

Korábban az állam legnagyobb városának, New Orleansnak a polgármestere, Latoya Cantrell azt mondta, hogy a hatóságok kifutottak az időből, hogy általános evakuálást hajtsanak végre.

Másfél évszázad legerősebb hurrikánja lehet a Louisiana partjaihoz közeledő Ida – Fotó: Getty Images

Az Ida hurrikán miatt kialakult helyzet gyorsabban bontakozott ki, mint azt bárki várta. [...] A város nem rendelhet el kötelező evakuálást, mert erre nincs időnk” – mondta pénteken, hozzátéve, hogy a hatóságok azt akarják, hogy „az emberek legkésőbb szombat éjfélig menedékbe vonuljanak”.

Collin Arnold, New Orleans vészhelyzeti igazgatója azt mondta:

A várost akár tíz órán át nagy erejű szél ostromolhatja. Illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a helyben maradóknak hosszú áramkimaradásokra és fullasztó hőségre kell számítaniuk a következő napokban”.

A város infrastruktúrájának fenntartásáért felelős Ramsey Green hangsúlyozta, hogy a New Orleanst védő gátrendszeren jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a 2005-ös Katrina hurrikán okozta árvíz óta. Mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy „ha rövid időn belül 250-500 milliméter csapadék érkezik, ismét árvíznek nézünk elébe”.

Washingtonban Joe Biden elnök nagyon veszélyesnek nevezte az Ida hurrikánt, és arra szólította fel az amerikaiakat, hogy „figyeljenek oda és készüljenek fel” az érkező természeti csapásra.

Szombatra az Ida hurrikán kettes kategóriájúvá erősödött, a széllökések sebessége elérte a másodpercenként 44,7 métert (160 kilométer/h). A hurrikán óránként 25 kilométeres sebességgel közeledik az Egyesült Államok partjai felé.

Előrejelzések szerint vasárnapra Louisiana területén óránként 210 kilométer sebességű széllökések várhatók.





Ezeket olvastad már?
Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás