RETRO RÁDIÓ

Fontos, az életed múlhat rajta! Ezeket mindenképpen nézesd át az autó szervizelésekor





Kocsinkat érdemes mindig karbantartani. Az autó legfontosabb tartozékai a gumik és a fékek, ezeken soha ne spóroljunk, ha cserélni kell.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.19.
fő a biztonság

Nyáron a legtöbb család megy nyaralni belföldön vagy külföldön. Ilyenkor a legtöbben ezt nem vonattal vagy autóbusszal, hanem autóval teszik meg. Azonban fontos, hogy járművünk mindig megfelelő állapotban legyen indulás előtt. Ezért mielőtt nagy kalandokba vágnánk bele, nézessük át a kocsit és ha szükséges, végezzük el a javíttatásokat! Mutatjuk, hogy mik azok az alkatrészek, amiket mindenképpen vizsgáltassunk meg a szerelőnkkel.

Autónk állapotára mindig figyeljünk! Nézessük át mindig szervizeléskor! Fotó: Shutterstock

Az autó legfontosabb eleme a gumiabroncs

Nyári és téli időszakban mindenki le szokta cserélni a kocsik gumijait, hiszen a két évszakban különbözőekre van szükség az utakon. Azonban az abroncsok állapotát érdemes mindig figyelembe venni, ugyanis egy rossz minőségű gumi szétrobbanhat, ami akár halálos balesethez is vezethet – írja a Lifehacker. A legmodernebb járművek ugyan már kijelzik nekünk, ha valami nincs rendben az abroncsaink állapotával, de jobb nem megvárni, mire az árokban kötünk ki. Havonta egyszer ellenőriztessük a gumik nyomását, mielőtt hosszú útra indulunk.

Az autót csak a fékezés állítja meg!

Abroncsaink után, amit szintén mindig át kell nézetni, azok a fékek. Ha a fékek nincsenek rendben, akkor szinte garantált, hogy balesetezni fogunk. A gumikhoz hasonlóan, ha a fékek nincsenek rendben, akkor azt a műszerfalon látni fogjuk, de inkább ne kockáztassunk, és ha a fék nincs rendben, akkor útnak se induljunk. A szerelővel ajánlatos évente egyszer ellenőriztetni a fékbetéteket. Figyeljünk a különböző jelzésekre, ha szokatlan fékhangokat hallunk, vagy nehezebben tudunk megállni, akkor azonnal menjünk a szerelőhöz!

Nem csak a gumik, de a fékek is nagyon fontosak a biztonságos célba érkezéshez Fotó: Bridgestone

Ne felejtkezzünk el az olajcseréről!

Az olajcsere gyakorisága autónként változik és attól is függ, hogy ki hogyan vezet. Érdemes megcsináltatni a gyártó által javasolt futásteljesítményt is, ugyanis ebből is kiderülhet, hogy szükség van-e az olajcserére. Havonta érdemes ellenőriztetni az olajszintet is. Ha ezt elmulasztjuk, az olaj piszkos lesz, és iszapos szennyeződéssé sűrűsödik, amely ront autónk teljesítményén is, ami később akár autónk meghibásodásához is vezethet.

Figyeljünk az autó fényjelzéseire is!

Hazafelé utazunk a munkából és felvillan a motorkontroll lámpa, ami az autósok legrosszabb rémálma. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 25 százaléka soha nem reagál arra, ha felvillan a motorkontroll jelzés. Ilyenkor valóban nem kell bepánikolni, lehet, hogy csak egy kis probléma miatt kapcsolt be a lámpa. Ezt a hibát mi is könnyen kijavíthatjuk, ha vásárolunk egy kódolvasót, ami azonnal kijelzi a problémát számunkra.

Mire figyeljek, ha autót vásárolok?

  • A gépjármű múltjára
  • A külső sérülésekre
  • A gumiabroncsok, fékek állapotára
  • A fényszóróra
  • Az utastér állapotára




  • Ezeket olvastad már?
    Brutális erővel csap le ránk a tél

    Brutális erővel csap le ránk a tél

     Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

    Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás