A koronavírus-járvány kiváltotta aggodalmakkal élnek vissza a csalók és tisztességtelen vállalkozások hosszú élettel vagy jelentős egészségjavulással hirdetnek kamu gyógyszereket, amik csodákra képesek.

Nem létező cégek mögé bújnak

Ezeket jellemzően fiktív cégek működtetik, az árucikkeiket pedig csak utánvétellel lehet megvásárolni, és a jogszabály szerinti 14 napos elállási lehetőséget sem biztosítják. A hamis étrend kiegészítők pedig a vírus elleni védekezést és a gyors gyógyulást is segítik, emellett hosszú életet is ígérnek.

Közel 100 webáruházat vizsgáltak

Március óta közel száz megtévesztő webáruházat ellenőrzött próbavásárlással az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT laboratóriuma.

Az ITM laborjának ellenőrzései alapján összesen több mint félmillió forint bírságot szabtak ki a megtévesztő és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató webáruházakra. A határozott hatósági fellépés hatására a vizsgált oldalak jelentős részét maguk az üzemeltetők tették elérhetetlenné Magyarországról. A cégek azonban újra próbálkoznak, számos hasonló ajánlat tűnik fel nap mint nap, akár interjú vagy hír formájában. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket ezért változatlan alapossággal végezzük a jövőben is, körültekintő és megfontolt vásárlásra kérve a fogyasztókat.” – részletezte Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

gyógyszerek, pirulák, tabletták

A csalók hosszú élettel vagy jelentős egészségjavulással hirdetnek kamu gyógyszereket (Fotó: shutterstock)

124 éves Erzsók nénit is bevetették

Az oldalak hajmeresztő hazugságokkal környékezik meg a megtévesztésnek könnyen bedőlő célközönségüket. Az egyik oldal az „1896-ban született” Erzsók nénivel készített álinterjúval ösztönzött vásárlásra. A kitalált matróna nyilatkozata szerint egy értisztító táplálék-kiegészítőnek köszönheti, hogy ilyen tisztes kort élt meg. (Ha tényleg létezne, 124 évével garantált helye lenne a Guinness Rekordok Könyvében.)

Angela Merkel űrhajós lehetne

Egy másik hamis csodaszereket forgalmazó oldal pedig azt állítja, hogy Angela Merkel német kancellárt egy magyar klinikán gyógyították meg a magas vérnyomás elleni gyógyszerükkel. A kancellár pedig mostanra űrhajós is lehetne, a szernek köszönhetően ugyanis olyanok az erei, mint egy csecsemőnek.

Ne adja a pénzét! Így kerülheti el a kamu webáruházakat!

  • Keressük meg az oldalon az üzemeltető nevét, cégnevét, címét, székhelyét, elérhetőségét és adószámát, ezt ugyanis a jogszabály szerint fel kell tüntetni
  • A fogyasztónak biztosítani kell a 14 napos indoklás nélküli elállást
  • Nézzünk utána, hogy az adott vagy hasonló termékek máshol mennyibe kerülnek, a túl kedvező ár ugyanis csapda lehet
  • Banki fizetés esetén csak olyan fizetési felületen utaljunk pénzt, amit már ismerünk
  • Arról, hogy a kereskedő valóban jegyzett, létező gazdasági szereplő az ingyenesen elérhető e-cegjegyzek.hu honlapon kaphatunk információt
  • Érdeklődjünk az ismerőseinktől és az oldalon létező kommentelőktől, hogy mik a tapasztalataik