RETRO RÁDIÓ

Ez a véleménye az AstraZeneca és a Janssen vakcinájáról a franciáknak





Elengedhetetlen az AstraZeneca és a Janssen koronavírus elleni vakcinája a franciaországi oltási kampány céljainak eléréséhez – közölte kedden a párizsi egészségügyi tárca, annak ellenére, hogy bizonyos ritka mellékhatások miatt felülvizsgálják a készítmények felhasználásának feltételeit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.20.
koronavírus

Nem aggódunk amiatt, hogy el tudjuk-e érni a célunkat, vagyis május közepéig 20 millió ember beoltását legalább az első adaggal, majd június közepéig 30 millió emberét, mégpedig az AstraZeneca és a Janssen készítményeinek felhasználási szintjével kapcsolatos, többnyire óvatos hipotézisek figyelembevételével” – tájékoztatott a minisztérium a szokásos heti sajtótájékoztatóján.

A tárca szerint ha „nem oltanak egyáltalán az AstraZenecával, és a városokban nem használnak Janssent a következő hetekben, megkérdőjelezhetők lesznek a kampány céljai”.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson-csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV vállalat vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. A védőoltást március 11-én engedélyezték az Európai Unióban, de eddig még nem oltottak vele.

A brit–svéd AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltás felhasználásával kapcsolatban sok a kérdőjel a vakcina iránti, elsősorban az oltópontokon megnyilvánuló viszonylagos közömbösség miatt.

Nem akarjuk azt sejtetni, hogy Franciaország megengedhetné magának, hogy ne használja fel a már leszállított AstraZeneca-adagokat. A gyilkos vírussal szembeni versenyfutásban nem állíthatjuk le egy olyan vakcina kiszállítását, amely életeket menthet” – közölte az egészségügyi minisztérium.

Az előnyök nagyobbak a kockázatoknál

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve április 7-én jelentette be, hogy a vérrögképződést a vakcina „igen ritka” mellékhatásának kell tekinteni, és úgy ítélte meg, hogy a védőoltás előnyei nagyobbak a kockázatoknál. A legtöbb uniós tagállamban korlátozzák a felhasználását (Franciaországban az 55 év felettieket oltják ezzel a vakcinával), Dánia pedig bejelentette, hogy végleg leállítja vele az oltást.

Franciaországban eddig a leszállított AstraZeneca-oltások közel 73 százalékát használták fel a tárca szerint.

Az oltási célok elérését elősegíti a Pfizer/BioNTech-oltás szállításának múlt héten bejelentett felgyorsítása. Franciaországban az amerikai gyógyszergyár és a német biotechnológiai vállalat által kifejlesztett vakcina teszi ki az eddig leszállított oltások kétharmadát.

Az Európai Uniónak ígért újabb 50 millió adagos szállítmányból 7,3 milliót kap Franciaország – közölte a gazdasági minisztérium.





Ezeket olvastad már?
 Pezsgőlocsolás, belvárosi rallik: bemutatjuk a Magyar Péter mögött álló vállalkozót

Pezsgőlocsolás, belvárosi rallik: bemutatjuk a Magyar Péter mögött álló vállalkozót

Magyar nők tízezrei voltak oda érte, nemcsak a hangja miatt – ma lenne 80 éves

Magyar nők tízezrei voltak oda érte, nemcsak a hangja miatt – ma lenne 80 éves

Fagyoskodni fogunk a héten, de van miért várni a hét végét

Fagyoskodni fogunk a héten, de van miért várni a hét végét

„Két vaginával születtem, de minden barátomnál a másikat használom, így ez nem megcsalás”

„Két vaginával születtem, de minden barátomnál a másikat használom, így ez nem megcsalás”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás