Kiszámoltuk: ennyit spórolhatsz a friss árstopokon





A friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti a kormány az árstopot az év végéig – jelentette be Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón. De mit jelent ez a kasszánál? A tojás darabja 25-30 forinttal, a krumpli kilója 30-40 forinttal lesz olcsóbb.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.10.
könnyítések

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a legnagyobb probléma a magyar gazdaság számára továbbra is a szankciós infláció, elég volt csak bejelenteni, hogy az Európai Unió újabb szankciós csomagot készül elfogadni, a gáz ára máris jelentősen emelkedett. Ugyanakkor a kormány határozott szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa le az inflációt. Ezért tartják fenn a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot a lakossági fogyasztók részére, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára a kamatstopot; ezek is mérséklik az inflációt – számolt be Gulyás Gergely.

Gulyás: A krumpli 10, a tojás 25 százalékkal lesz olcsóbb

Gulyás bejelentette: az élelmiszerárstopot kiterjesztik a burgonyára és a friss tojásra is. E két termék ára nem lehet magasabb 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál. A piacokra nem vonatkozik a szabályozás. Az intézkedés minden méretű tojásra és a kései burgonyára vonatkozik. A miniszter elmondta: ez a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat. Az intézkedés néhány napon belül hatályba lép és december 31-ig tart. A mostani bolti árak szerint ez azt jelentheti, hogy a tojás darabja 25-30, a krumpli kilója 30-40 forinttal lehet olcsóbb.

Átlagosan 25 százalékkal lesz olcsóbb a tojás Fotó: Metropol/MK

A kevesebb pénzből élőknek óriási segítség az árstop

Februárban lépett életbe hat alapvető élelmiszer esetében hatósági ár. Ez most újabb kettővel egészült ki. Az intézkedés az alacsonyabb jövedelműeknek a nagyobb segítség, mivel az ő vásárlói kosarukban ezek a termékek nagyobb arányban vannak jelen.

A magyarok fizetik a legkevesebbet az üzemanyagért

Tavaly november közepe óta van érvényben Magyarországon az üzemanyagárstop, ami a 95-ös benzin és a dízelolaj legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. Időközben többször is szigorodtak az üzemanyagárstop szabályai, de a lényeg nem változott: egy átlagos 50 literes tankolással a világpiaci árhoz képest 10-15 ezer forintot spórolnak meg a magyar autósok. Elmondható tehát, hogy a magyarok fizetik a legalacsonyabb árat az üzemanyagért az EU-ban.

350 ezer családot véd meg a kamatstop

Októberben döntött arról a kormány, hogy 2023. június 30-ig meghosszabbítja a januárban bevezetett kamatstopot, és hogy kiterjeszti annak hatályát. Jelenleg a kamatstop már 350 ezer családot véd meg attól, hogy szankciós kamatfelárat kelljen fizetnie. Ennek köszönhetően 2022-ben egy család 282 ezer forintot takarít meg, 2023 első felében pedig 174 ezer forintra tehető ez az összeg.

A rezsicsökkentéssel havi 181 ezer forintot kap minden család

A kormány kitart a rezsicsökkentés mellett, ami azt jelenti, hogy hogy minden magyar család körülbelül 181 ezer forintot kap a támogatott rezsin keresztül. Azzal, hogy a nyár végétől megváltozott az árképzés, egyszeri inflációs ugrás történt, de ezzel párhuzamosan a fogyasztást is visszafogta, ami az infláció mérséklődését segíti hosszabb távon.





Ezeket olvastad már?
Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás