RETRO RÁDIÓ

„Az apaság a legférfiasabb program!” – így vélekedik a családfői szerepről Léder László - Videó!





Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, két kislány apukája. A szakember gyakorló édesapaként állítja, az apaság a legférfiasabb program. Ehhez nyújt segítséget az Apa Akadémia is, amely többek közt azt szorgalmazza, hogy legalább egy hónap legyen a szülői apa-szabadság, ami nem csak az apa-gyermek és a párkapcsolatban térül meg, de még a munkahelynek is megéri!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.06.19.
Apa-szabadság Apák Napja

Léder Lászlót apák napja alkalmából kérdeztük.

-Pszichológusként mit tudna tanácsolni az apáknak, mennyi időt töltsenek gyermekeikkel?

-Gyakorló édesapa vagyok, két gyönyörű lányom van, és még nem adtam fel, hogy újabbak is születnek. Azt gondolom, hogy az apaságunknak helyet kell csinálnunk az életünkben. Egy apa akkor lehet elég jó apa, ha tudatosan odafigyel, hogy rendszeresen és folyamatosan jelen legyen a családja életében. Ez sok tervezéssel és kompromisszummal jár, de óriási pluszt ad egy átlagos apa életminőségéhez. Azt látom, hogy ezek az apák jobban érzik magukat a bőrükben, kevésbé égnek ki a munkájukban, és jobb a párkapcsolatuk is.

Léder László (bal szélen) a Ficsak apák napi kerti partiján Kép: FICSAK

-Ezért született meg az Apa Akadémia is?

- Az Apa Akadémia célja, hogy megerősítsük a családokat az édesapákon keresztül. Az Apa Akadémiára anyukák is járnak, hiszen a legfontosabb, az apa-anya kötelességek-lehetőségek egyensúlyának megteremtése a szülők között.

-Lelkesen szorgalmazza, hogy az apák is kapjanak legalább egy hónap szülői apa-szabadságot. Miért?

-Minden kutatás az egy hónapot tartja vízválasztónak. Ez az egy hónap sokszorosan kifizetődik. A család beállítja az új életét. Csökken a válási hajlandóság, az apa gyerek kapcsolat elmélyül és évekre aktívabbá teszi az apákat is.

-Tipikus női dilemmaként emlegetik a család kontra karrier kérdését. Mi a helyzet ezzel az apák esetében?

-Azt látom és az adatok is azt mutatják, hogy ez nem anyai, hanem szülői probléma. Az apák elsőszámú problémája, hogy túl sokat kell dolgozniuk és a többségük kevesebbet szeretne. Fontos lenne, hogy az apák Magyarországon is több apa-szabadságot kapjanak, ezt már sok országban bevezették. Vannak cégek, akik 2,3 sőt 6 hónap apai szülési szabadságot biztosítanak. Hogy miért? Mert tudják, hogy megéri.

Nézze meg a Metropol videóját!

Jelen lenni és kapcsolódni!

Léder László a vele készült videós beszélgetésünkben elmondja: a mai férfi-modell sérült: ez a kicsit machos, kicsit érzéketlen, talán túl materiális férfi-modell nem felel meg a legtöbb férfi lelkivilágának.

Az apaság a legférfiasabb program. Az apaság lehetőség arra, hogy azzá a férfivá váljunk, akik igazán vagyunk. Ebben nagyon nagy segítséget nyújt a gondoskodás, a kapcsolódás, az érzelmek. Az, hogy egy férfi is megtapasztalja, hogy egy másik kis lényről nekünk kell felelősséggel gondoskodnunk, ez az érzelmi kapcsolat, a kötődés a férfiakban is ösztönösen ott van, és ha ezt nem éljük meg az nem jó, az hátránnyal jár. Egy apa azzal teheti a legtöbbet a gyermek számára, ha minél többet jelen van, minél többet kapcsolódik.

Apáknak is fontos a gyermekükhöz való kapcsolódás Fotó: Fodor Erika (NOE Bababköszöntő)

Apa-szabadság

„Jelenleg Magyarországon 5 nap fizetett pótszabadságot kaphatnak az édesapák, ha gyermekük születik. Mi pszichológiailag azt látjuk indokoltnak, hogy ez legalább 1 hónapra növekedjen. Azt látjuk, hogy ez az időszak nemcsak az édesanyák, hanem az édesapák számára is nagyon fontos és szükséges ahhoz, hogy testileg-lelkileg regenerálódjanak, és majd a munkahelyén is jobban teljesítenek, mert ez alatt az idő alatt megtanulják, hogy hogyan tudják a munkát és a magánéletet összeegyeztetni. Nem véletlen, hogy egyre több nagyvállalat ad apasági szülői szabadságot, jellemzően 2-3 hónapot, de tudok olyanról is, ahol 6 hónapot kaphatnak. Tehát egy jól felfogott vállalati érdek is az, hogy az apák ilyenkor otthon lehessenek.” (Léder László)

Nyári Apa Akadémia+Apa kvíz

Léder László a Csendes apa-forradalomról tart beszélgetős előadást június 23-án, csütörtökön 18.30-kor a fóti Vörösmarty Művelődési Házban, ahová nem csak az apákat, de anyákat, leendő szülőket és nagyszülőket is várja! A Nyári Apa Akadémia sok mindenre rávilágít az apaság legizgalmasabb kérdéseiben. Mottó: Az apaság olyan mint egy nagy Szigetfesztivál. Ahányszor aludni indulsz, mindig kezdődik egy újabb koncert. Részletek: https://apaakademia.hu/

„Gyertek és teszteljétek le, hogy mit tudtok az apaságról, és amit tudtok, vajon jól tudjátok-e ? És hallgassátok meg Pál Gergely Botond sírós-nevetős történetét, aki fél évig teljesen egyedül nevelte 1, 4 és 7 éves gyermekeit.”





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás