Borzalmas tragédiát kellett átélnie egy angol édesanyának, aki azt gondolta, hogy örökre el fogja veszíteni gyermekét. Debbie McGuire lánya, Sienna egy hetet töltött kórházban egy gyermekkori multiszisztémás gyulladásos szindróma (PIMS) miatt. A nemrég felfedezett gyermekbetegség azután támadja meg a kicsiket, hogy elkapták a koronavírust. A PIMS egyébként nagyon ritkán fordul elő, és a legtöbb gyerek esetében nem okoz komoly problémát. Bár bizonyos körülmények között súlyos, akár életveszélyes is lehet a kórság.

„Még fel sem fogtam, hogy koronavírusos, erre már jött is ez a betegség. Egyáltalán nem voltak tünetei, pedig az iskolájában karácsony előtt kitört a járvány. Összesen hét gyerek és egy tanár tesztje lett pozitív” – mondta a The Sun oldalának Debbie McGuire. Sienna hetekkel később, január 8-án lett rosszul, magas láza lett. Édesanyja hallott már a kawasaki-betegségről, ami a gyerekeket támadja meg. Felismerte a jellegzetes tüneteket kislányán, mint a piros nyelv és a kiütések, ezért azonnal tárcsázta a mentőket.

Képünk illusztráció / Pixabay

Az orvosok először azt hitték, bakteriális fertőzése van, de az antibiotikum-kúrára nem reagált, tovább emelkedett a testhőmérséklete. Másnap az állapota még jobban romlott és az orvosok úgy döntöttek, hogy áthelyezik a Seffieldi Gyermekkórházba.

„Annyira féltem, hogy elveszítem őt. Próbáltam nem sírni Sienna előtt. A kórházban aztán az orvosok elmagyarázták mi történik a kislányommal, és hogy hetente 5-6 ilyen gyereket is kezelnek. Hozzátették nagyon szerencsések vagyunk, hogy időben észrevettem a jeleket, különben nagyobb baj is történhetett volna” – tette hozzá Debbie. A PIMS-es kisgyermekek szinte minden esetben felépülnek, ahogyan Sienna is. A szervezete végül reagált az antibiotikumra és meggyógyult. Édesanyja azért vállalta hogy elmeséli történetüket, hogy más szülők is időben észrevegyék az intő jeleket.