A közlekedés zöldítését célzó jeles nap a legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampány, az Európai Mobilitási Hét idei, szeptember 16–22. közötti rendezvénysorozatának egyik kiemelt eseménye.

Az autómentes napon a megnövekedett forgalom okozta környezetszennyezésre is felhívják a figyelmet többek között /Fotó: Shutterstock

Erre hívja fel a figyelmet az autómentes nap

 • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra;
 • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására;
 • a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire;
 • a közösségi, a kerékpáros- és a gyalogosközlekedés fejlesztésének szükségességére.

Egy jeggyel bármennyit lehet vonatozni ma

Az autómentes napon igazi motiváló kezdeményezést is tartanak.

„Ha egy utas csütörtökre bármilyen távra szóló helyközi MÁV-Start-, Volánbusz-, GYSEV-, MÁV-HÉV-jegyet vált, azzal egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén a nap végéig” – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára, Vitézy Dávid közösségi oldalán a napokban. További részletek a MÁV-csoport honlapján.

Csütörtökön egy darab jeggyel bárhova, bármilyen távra utazhatnak az emberek belföldön /Fotó: mavcsoport.hu

Bringásreggeli és -uzsonna Budapesten 23 helyen

A Magyar Kerékpárosklub az ország több mint 50 pontján tart ma bringás munkanapot és ajándékoz meg mindenkit, aki megáll a kijelölt pontokon. A fővárosban csaknem az összes kerület csatlakozott az akcióhoz. Részletes helyszíni felsorolás a bringazas.hu honlapon.

Reggeli két keréken

A XVIII. kerületi önkormányzat a Magyar Kerékpárosklub Bringázz a suliba kampányához csatlakozva tart kerékpárosreggelit ma. A rendezvény keretében két kerületi helyszínen várják a kerékpárral, rollerrel érkezőket egy kis péksüteménnyel, innivalóval, gyümölccsel reggel fél 7-től 9 óráig.

Fesztiválkavalkád

A kulturális programok kedvelőit elkényezteti ez a csütörtök. A fővárosban ma három helyszínen is tartalmas szórakozási lehetőség várja az érdeklődőket.

Magyar – Élet Irodalmi Fesztivál

Mától indul és szeptember 24-ig tart a Magyar – Élet Irodalmi Fesztivál, amelynek célja, párbeszédet teremteni az irodalomkedvelők, a pályakezdő drámaírók és a kortárs magyar irodalom nagyjai között. Ezért az eseményen Parti Nagy Lajossal, Závada Péterrel, Fekete Ádámmal és Kárpáti Péterrel interaktív felolvasóesten lehet beszélgetni az alkotásról, magyarságról és az életről. A háromnapos fesztiválon bemutatkozik négy pályakezdő drámaíró is, akik segítségével az érdeklődők nyilvános műhelymunkán vehetnek részt és nyerhetnek bepillantást egy szöveg alakulásának folyamataiba.

A Magyar – Élet Irodalmi Fesztiválon találkoznak a kortárs költők és pályakezdő drámaírók is/Fotó: Shutterstock

Újbuda Jazz Fesztivál 2022

Lemezbemutatók, akusztikus, jazz- és elektronikus koncertek egyaránt lesznek az Újbudai Jazz Fesztiválon, amelynek idén az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház ad otthont. A ma kezdődő háromnapos rendezvényen többek között fellép:

 • Borbély Mihály Polygon,
 • a Tóth Viktor Arura Trió,
 • az osztrák Smooth Monkey,
 • a robbanékony, improvizatív koncertjeiről híres hari_drama,
 • a Kodály Spicy Jazz,
 • és Orbay Linda Quintetje is.

French Food Festival

Bor, pezsgő és isteni falatok várják a francia elegancia és a kifinomult ízek világát kedvelőket mától szeptember 24-ig a Kazinczy utcában. A kiállítók:

 • Pavillon de Paris
 • á table!
 • Holló és Róka
 • The Fishmonger
 • Le Troquet, Bistrot Francais

119 éve nyalhatjuk tölcsérből a fagyit

Az olasz származású, New York-i fagylaltárusnak, Italo Marchionynak köszönhetjük a tölcsért, aki a korlátozott kehelyszám és a mosogatás helyett kezdte papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban árulni fagylaltját. Az 1903-ban szabadalmaztatott találmány sokat segített a fagylalt elterjedésében. A Marchiony-féle tölcsér a spanyolok által már korábban feltalált, és a világ által addig használt kézműves tölcsért, a „spanyol tekercset” váltotta le.

119 éve élvezhetjük a fagylaltok világát /Fotó: Ripost

Ma 64 éves Andrea Bocelli

A világhírű tenorista egyre erősödő örökletes zöldhályoggal született, és amikor 12 éves korában egy futball-labda fejen találta, teljesen megvakult. Mielőtt a zenének szentelte volna magát, jogot tanult. Andrea Bocelli több hangszeren játszik, hangjától, elhivatottságától több világsztár is el van ragadtatva.

64 éves Andrea Bocelli, a világsztár a legismertebb tenorok egyike /Fotó: www.broadway.hu