Kínában egy teljesen új módszerrel végzik a koronavírusteszteket. Az ottani szakemberek már nemcsak szájból és orrból veszik le a mintákat, annál sokkal bizarrabb megoldást találtak. A kínai hatóságok állítólag már egy ideje a koronavírusteszteket anális mintavétellel végzik el a külföldieknél.

A sokak felháborodását és döbbenetét keltő vizsgálatot Li Tong-ceng, a légzőszervi megbetegedések szakértője azzal indokolta az állami televíziónak adott nyilatkozatában, hogy az anális eljárás hatékonyabb, mert a székletmintákban vagy az anális tamponokban a vírus nyomai hosszabb ideig kimutathatók, mint a légutakban. A botrány a napokban fokozódni látszik, ugyanis az Egyesült Államok diplomatái jelezték, hogy anális tamponnal hajtottak végre Covid-tesztelést rajtuk a kínai hatóságok, majd ezek után nem sokkal a kínai japán nagykövetség is hasonló esetekről számolt be. Mint mondták, az anális Covid-teszt lelki fájdalmat okozott japán állampolgároknak.

Fotó: shutterstock

A kínai külügyminisztérium azonban tagadja, hogy az amerikai diplomaták anális vizsgálatokon estek volna át. Az Egyesült Államok külügyminisztériumában azonban már megkezdték a szükséges lépesek végrehajtását, sőt kijelentették: „Elkötelezettek amellett, hogy garantálják az amerikai diplomaták és családjaik biztonságát, méltóságuk megőrzése mellett.” – írja a SkyNews.