Volt, akit lábhajlaton haraptak, volt, hogy egy nagytestű kutya gyerekeket és kisebb kutyákat is megtámadott – mindez az elmúlt időszakban történt a budai várban és a környékén. Ami az összes esetben közös: nem volt póráz a kutyákon, a gazdáik pedig nem tudtak parancsolni négylábúiknak. Ellátogattunk a Várnegyedben tartott Nagy Pórázvitára.

Több durva „blöki-balhé” történetét is összegyűjtötte a Metropol az elmúlt néhány hétből, amelyek miatt puskaporos a levegő a budai kutyás társadalomban. Pedig a Vár területén még külön rendelet is van arra, hogy tilos az ebeket póráz nélkül sétáltatni. Körülnéztünk a neten a kutyás csoportokban, és ellátogattunk arra az az I. kerületi fórumra, amelyet a szabálykövető gazdik hívtak össze.

Az ebeket csak pórázzal szabad sétáltatni napközben Fotó: Metropol/KB

Az ebeket csak pórázzal szabad sétáltatni napközben Fotó: Metropol/KB

Elfajult a helyzet, fórumot tartott az önkormányzat

„Az utóbbi időben több bejelentés és panasz is érkezett a póráz nélkül sétáltatott kutyák kapcsán, ezért a fórum első témája ez lesz” – írta az I. kerületi önkormányzat a Facebook-oldalán. A fórumon azonnal kiderült, hogy nem véletlen, hogy pont a Várnegyedben a legkutyább a helyzet: a kerületben ugyanis 800 regisztrált eb van, és még ezekhez jön a nem hivatalos úton vásárolt állatok száma, miközben az I. kerület területe mindössze 3,5 négyzetkilométer. A fórumon jellemzően felelős gazdik voltak, akik sérelmezték, hogy senki nem foglalkozik a gondjukkal, a közterület-felügyelők pedig nem a póráz nélkül kutyát sétáltatók bírságolásával vannak elfoglalva. A fórumon V. Naszályi Márta polgármester is jelen volt, de az idő nagy részében a laptopjával volt elfoglalva, a kerületiek által feltett kérdések megválaszolását átadta beosztottjainak.

A kutyákat póráz nélkül sétáltatják Fotó: MTI

A kutyákat póráz nélkül sétáltatják Fotó: MTI

Az állatorvos általában be tudja azonosítani a harapós ebeket

Dr. Hámori Zsolt, I. kerületi állatorvos beszámolt róla, hogy évente 11–13 olyan harapásos esettel találkozik, amelyeknél neki kell megkeresnie a gazdát. A doki szerint elég, ha a támadó állat nevét tudják, vagy megjegyzik a fajtáját, a kinézetét, akkor ő ezek alapján már meg tudja találni a kutyát, így kiderülne, hogy oltott-e, és van-e csipje az agresszív négylábúnak.

Csak épp a főváros képviselője hiányzott…

A beszélgetés során kiderült az is, az I. kerület két legfelkapottabb kutyás helye, a Tabán és a Vérmező nem a kerület kezelésében van, hanem a fővároséban. A fórumon mégsem volt senki jelen tőlük. De azt mondják, folyik az egyeztetés, és ha minden jól megy, novembertől már a helyi önkormányzat felügyelheti ezeket a területeket. Kíváncsian várjuk, mire jutnak…

Az mindenesetre kiderült: a kerület a kutyásokra bízná , hogy oldják meg a problémájukat – miközben az egyfajta megoldás lehetne, ha a közterület-felügyelők jobban figyelnék és bírságolnák a szabálytalanul kutyát sétáltatókat.

Fotó: Metropol/KB

Gyerekeket és több kutyát is megtámadott egy fiatal kutya

Nemrég egy kétségbeesett felhívás indult útjára a budapesti kutyás Facebook-csoportokban. Egy hölgy egy Picur nevű fehér, kb. 15 kilós fiatal kutya gazdáit kereste az oltási könyve miatt. Ugyanis beszámolója szerint egy póráz nélküli állat megharapta a vele levő gyerekeket és a kutyáit is. Az eset fényes nappal, fél 11 körül történt a Tóth Árpád sétányon. A keresés hírére bement a helyi állatorvoshoz Picur gazdája és bemutatta a papírokat.

Póráz nélküli bosszú a Várban

Az egyik kutyatulajdonost döbbenetes esetet osztott meg velünk: összekeverték az egyik notórius pórázellenes gazdával, ezért rajta akartak bosszút állni…
– Éppen sétáltattam, természetesen pórázzal, amikor megjelent az illető egy kis fehér kutyával, póráz nélkül, és odaengedte az enyémhez. Szóltam neki, hogy hívja vissza, mert ennek nem lesz jó vége, morog a kutyám, és húzogatja az ínyét. Erre az illető közli, hogy „Egyszer már megtámadta az enyémet a tiéd, most jön a bosszú!” Mondom: milyen bosszú? Soha nem is láttalak téged, főleg ezzel a kutyával. Hívd vissza, vagy fogd meg, mert ha nem, akkor frankón elengedem az enyémet pórázostul, hámostul, és nyugodj meg, ő fog „nyerni” – számolt be egy felháborodott kutyás.

Babakocsit toló nőt harapott meg egy fekete kutya

Ugyancsak a Facebookon számolt be kellemetlen emlékéről az a nő, aki néhány napja két kisgyerekével, babakocsit tolva tartott hazafelé a Batthyány utcában, amikor egy piros hámot viselő fekete kutya minden előjel nélkül lábon harapta. Az állat tulajdonosa külföldi volt.
„A gazdája annyit mondott angolul, hogy nem harapott meg a kutyája. Miután mondtam neki, hogy dehogynem, nagyon fáj, és megmutattam neki a kiszakadt nadrágomat, amin ott volt a kutya nyálas fognyoma, sebes léptekkel átment a másik oldalra, majd nagyon gyorsan eltűnt az ellenkező irányba. Én teljesen megdöbbentem, de a gyerekek is megijedtek. Nem akartam velük elkezdeni szaladgálni utána, az utánakiabált kérdésemet pedig, hogy be van-e oltva a kutyus, visszafordulás nélkül figyelmen kívül hagyta” – írta le rossz élményét egy kutyatartó a Facebookon.

Leesnek a kutyák a várfalról

A budavári kutyafuttató régóta vita tárgya, mert évente tucatnyi négylábú esik le a 10 méter magas helyről, és a lezuhant kutyák közül csak minden harmadik maradt életben. Egy évvel ezelőtti riportunkban több súlyosan megsérült kutya gazdája is megszólalt, már nagyon bánják, hogy elengedték kutyájukat ezen az elvileg biztonságos helyen…

Figyelmeztetik a kutyatulajdonosokat a veszélyre Fotó: Metropol/KB

Figyelmeztetik a kutyatulajdonosokat a veszélyre Fotó: Metropol/KB