Az amerikai közegészségügyi szakértők nagyon tartanak az új vírustörzsek terjedésétől. Joe Biden adminisztrációja 1,7 milliárd dollárt különített el a gazdasági segélycsomagból a vírusvariánsok elleni védelemre – közölte a Financial Times.

A tudósok genomszekvenálást végeznek, azaz a vírus génjeit igyekeznek beazonosítani és megérteni a mutációk működését, mint például a brit törzsét, amely már az Egyesült Államokban is erőteljesen jelen van.

A Biden-kormány pénteken közölte, hogy a finanszírozást az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központon keresztül osztják el, valamint támogatják az állami és a helyi hatóságok kutatómunkáját is. Az 1,7 milliárd dollár a következők szerint oszlik el: egymilliárd megy a genomkutatásra, 400 millió dollár az állami egészségügyi intézményeknek és az akadémiáknak, 300 millió dollár pedig az informatikai technológiára és az adatrendszer megerősítésére.

(Fotó: Shutterstock)

Az Egyesült Államok lakosságának már csaknem a fele megkapta az első vakcinát. Az oltóanyaggyártók olyan új fejlesztéseken dolgoznak, amelyek a vírus feltörekvő törzseinek kezelésére is alkalmasak lehetnek.

A Pfizer vezetője szerint valószínűleg kell majd egy harmadik oltás is

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója csütörtökön azt nyilatkozta: az embereknek valószínűleg szükségük lesz egy újabb oltásra, az előző kettő beadását követő 12 hónapon belül. A szakember azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az embereknek évente oltást kell kapniuk a koronavírus ellen.