Hozzátette, hogy a mostanit megelőzően Magyarországon 1971-ben megrendezett világkiállítás is vadászati és természeti témájú volt. Az nem volt kérdés, hogy a vadászat és a természet elválaszthatatlanok egymástól – hangsúlyozta, és megjegyezte, hogy a vadászati tevékenység Magyarországon példaértékűen szabályozott.

Foto:Markovics Gábor

A vadászati piacot nehéz megbecsülni mind globálisan, mind az országban, ugyanakkor sok tízmilliárd forintos piacról lehet beszélni – mondta.

Úgy fogalmazott, a világkiállításon jelen lesz minden „valamire való” vadászati és vadvédelmi szervezet képviselője a világ minden tájáról, akiktől azt várják, hogy mondják el tapasztalataikat, amelyekből mindenki tanulhat.

Az ellenőrzött, szabályozott vadászati tevékenység nélkülözhetetlen a fenntartható természetgazdálkodáshoz – hangsúlyozta.

Foto:Markovics Gábor

A megújított Hungexpo is azt a célt szolgálja, hogy az ország egyre több világszintű rendezvényt tudjon megrendezni a fővárosban. A helyszín főpróbája a mind a 75 ezer négyzetmétert használó világkiállítás lesz, ilyen méretű rendezvény nem volt még a Hungexpo történetében – jegyezte meg. Magyarország, minden magyar ember azzal gazdagodik, ha bebizonyítja, hogy ilyen szintű rendezvényt képes megrendezni – mondta.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy figyelemmel voltak a világjárványra, ez a felkészülés eleme volt a beléptetés, a takarítás vagy akár az orvosi jelenlét megszervezésénél is.

Foto:Markovics Gábor

Ismertette: csaknem 1500 program lesz a kiállításon, hat csarnokban állandó kiállítások, kettőben pedig kereskedelmi kiállítások lesznek. A rendezvénynek kiemelt része lesz a központi magyar kiállítás a H-csarnokban, ez bemutatja, hogy Magyarország ezeréves történetének elválaszthatatlan része a vadászati kultúra. Nagy attrakció lesz még a trófeakiállítás és a Kárpát-medencei vizes élőhelyeket bemutató csarnok – sorolta a kormánybiztos.

Foto:Markovics Gábor