A vendéglátósok nem tréfálnak, ezért emelnek árat a műanyagtörvény miatt





A gyorséttermi láncok rögtön átálltak az újrahasznosítható termékek használatára, bár akadt olyan vendéglátós is, aki nem is hallott a törvényről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.02.
környezetvédelem

Július 1-jétől a kormány környezetvédelmi okokból megtiltotta a legtöbb, egyszer használatos műanyag eszköz, valamint több más műanyag termékek forgalomba hozatalát. A Metropol több kifőzdét és éttermet is meglátogatott, hogy vajon sikerült-e az átállás az első napon. Kiderült, hogy a gyorséttermi láncok rögtön átálltak az újrahasznosítható termékek használatára. Az üdítőt, kávét papírpohárban adják, és a közeljövőben már a legtöbb helyen a poharak fedele sem marad műanyag.

Árat kell emelni az újítás miatt?

A meglátogatott tíz vendéglátóhely közül nyolcnál hallottak a törvényről, két esetben viszont úgy tűnt, egyáltalán nem figyelik a kormány intézkedéseit.

A tulajdonosok mindannyian jó ötletnek tartották az új rendelkezést, viszont többen megjegyezték, hogy a duplájába kerülő környezetbarát eszközök beszerzését nem tudják a jelenlegi bevételek mellett megoldani, így árat kell majd emelniük.

„Sajnos nem tudunk mit tenni, drágábbak az újrahasznosított termékek mint a műanyagok, így az árkülönbséget a vásárlókra kell terhelnünk” – mondta az egyik IX. kerületi kifőzde tulajdonosa.

Hasonló véleményen volt a KebabTime étterem vezetője is: „A faeszközök, papírdobozok drágábbak, mint az eddig használt műanyag tárgyak. Ráadásul kérdem én, ezek után majd több fát fognak kivágni, hogy mindenhova jussanak fa evőeszközök?”

Pár napig még biztosan ilyen műanyag dobozban kapjuk az ételt (Fotó: Metropol/NZ)
A kávék keveréséhez már ilyen fa pálcikákat adnak (Fotó: Metropol/NZ)

Akár háromszor drágábbak a környezettudatos eszközök

Kollégáink a hazai áruházláncok boltjait is meglátogatták, hogy kiderítsék, valóban drágábbak-e a fa- vagy papírtárgyak műanyag elődeiknél. Egyelőre úgy tűnik, még jóval többe kerülnek a helyettesítő eszközök. A papírpoharak ára a műanyag társaik duplája, a faeszközök pedig akár háromszor is többe kerülhetnek, mint a most kivont termékek. Egy étterem esetében ez minden bizonnyal már szabad szemmel is látható összeget tesz ki havonta.

A Metropol pontokba szedte, hogy melyek azok az eszközök, amelyektől hamarosan búcsút inthetünk:

  • fültisztító pálcika,
  • műanyag evőeszközök,
  • tányérok,
  • szívószál,
  • italkeverő kanál,
  • a léggömböket rögzítő pálcák,
  • az expandált polisztirolból készült ételtartók vagy hordozók (ilyenek pl. a vendéglátóhelyek ételtartói),
  • az expandált polisztirolból készült italtárolók, a kupakjuk, a fedelük, valamint az egyszer használatos műanyag poharak.
  • Kivételek a „műanyagtörvényben”

    Két engedményt is tartalmaz a törvény. Az egyik, hogy azokat a műanyag eszközöket, amiket már az üzletek vagy vendéglátóhelyek korábban megrendeltek, még lehet értékesíteni, illetve fel lehet használni. A másik pedig, hogy a csecsemők és kisgyermekek számára készített, valamint a speciális gyógyászati célra szánt műanyag árucikkekre nem vonatkozik a törvényi tilalom.





    Ezeket olvastad már?
    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

    Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

    Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

    Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás