A Lost in Space – Elveszve az űrben című sorozat új verziójának első évadát még 2018-ban mutatták be, de a Robinson család kalandjai már évtizedekkel korábban kezdődtek. A sorozat az azonos című 1965-ös sorozat újragondolása képpen került a képernyőkre, aminek az alapját ráadásul egy Robinson család című könyv, majd annak a képregényes feldolgozása adta.
A történet egy családról szól, akik arra lettek kiválasztva, hogy egy űrbéli gyarmaton segítsék az emberi faj életben maradását, mivel a Föld egyre élhetetlenebbé kezd válni. A gyarmatra tartó csapat hajótörést szenved, amit aztán fokozatosan újabb és újabb probléma követ. A részek során leginkább a Robinson családot és a melléjük szegődött jó robotot, illetve egy-két az űrhajójukra keveredő karaktert ismerünk meg. Fokozatosan fény derül arra is, hogy kit, miért és hogyan választottak az emberiség megmentésére szánt feladatra, miközben a történet a jelenben is fut, ahol a legkisebb fiú és robot barátja a családdal együtt igyekszik megérteni, hogy mi történt családjával és megkeresni a többi túlélőjét a balesetnek.

Az új sorozat

A 2018-as verzióját a sorozatnak Matt Sazama és Burk Sharpless rendezte és az első évad az egyik legnagyobb médiaszolgáltatón, a Netflixen jelent meg 2018 áprilisában, de a magyarországi Netflixen csak rákövetkező év márciusában vált nézhetővé a legelső 10 rész.

Fotó: Netflix

Eljött a vég

A sorozat harmadik, azaz befejező évadát 2021 december elején mutatták be, és a sorozat készítői mindenképpen szerették volna, hogy megvalósuljon. Ezt bizonyítja az is, hogy a második évad bemutatásakor már dolgoztak az utolsó pár részen, mivel mindenképpen méltó befejezést szántak a család történetének.

 

Nagy hangsúlyt fektettek a jelmezekre

A sorozat kifejezetten látványosra sikeredett, aminek az egyik legfőbb oka, hogy elképesztően jó jelmezeket készítettek a szereplőgárdának. Csak egy példaként említve a szkafanderekhez készített kesztyűket, amik páronként 1300 dollárba, azaz kb. 420 ezer forintba kerültek. Ez, csak ha a Robinson család 5 tagjával számolunk, több mint 2 millió forintot jelent.
A szkafender hihetősége ráadásul még a forgatásokat is nehezítette, mivel a sisakok teljesen lecsukott állapotban semmilyen hangot nem engedtek át. Így még plusz beszélőeszközt kellett beszerelni, hogy a szereplők hallhassák egymást.

Idegen tájakon

Az első évad jelentős részét nem zöld háttér előtt, hanem valóságos helyeken forgatták le. Az ötlet mögött állítólag az állt, hogy némi hitelességet is adjanak a sci-fi környezethez.

Nem is olyan távoli jövő

Mind a két verzióban hasonlóan nagy ugrást tesznek a jövőbe, hiszen az eredeti sorozatban a „távoli jövő” 1997-et jelent, ami ugye 1965-ben távolinak tűnt. Az újragondolt verzióban is 30 évet ugranak előre a szereplők.

Fotó: Netflix