Az interjúban Izer Norbert azt mondta, hogy Magyarország adóversenyben van a világgal, és – friss nemzetközi felmérések szerint – nem is áll rosszul.

A politikus úgy vélekedett, hogy a tíz legjobb közé kerülhet a magyarországi adókörnyezet.

Az adórendszereket megannyi szempont mentén lehet összevetni, különféle nemzetközi listák rendszeresen napvilágot is látnak.

Az utóbbi hetekben kétféle összehasonlítás is megjelent, s ezek alapján Magyarország az adózás terén világviszonylatban kifejezetten jól áll – hangoztatta az államtitkár.

Elsőként az úgynevezett Tax Competitiveness Index idei rangsorát idézte fel, amelyben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) három tucat tagországát állították sorrendbe.

E lajstromban az az állam léphet előrébb, amelyikben nemcsak a befektetéseknek, de a családoknak és a helyi vállalkozásoknak is előnyös adóügyi környezetet alakítanak ki. Az idei összesítésben Magyarország a tizennegyedik lett – közölte Izer Norbert.

Úgy vélekedett, hogy van mit javítani – a cél az első tíz közé kerülni -, de szégyenkezni így sincs miért, Magyarország ugyanis olyan gazdasági hatalmakat előzött meg, mint Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

Az utóbbi évtizedben a kormány komoly erőfeszítéseket tett a magyar adórendszer átalakításáért – hangoztatta.

A politikus egy másik friss felmérésről is beszélt. Az OECD-ben készült kimutatás szerint tavaly Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az adóterhelés.

Az államtitkár azt mondta, hogy hasonlóan jó eredményekre a továbbiakban is számítani lehet, a kormány ugyanis folytatja eddigi adómérséklési politikáját.

A közterhek csökkentése a koronavírus-válságban is folytatódott: idén a tervezettnél mintegy 1200 milliárd forinttal kevesebb közterhet fizettek be a vállalkozások és a családok – közölte Izer Norbert, aki úgy vélekedett, hogy a mostani helyzetben leginkább az adómérséklés hordozza magában a gazdasági fellendülés lehetőségét.